destinatii hi-tech de vacanta: london science museum

In plina revolutie digitala, traim paradoxul avantului pseudo-stiintelor si al teoriilor conspiratiei. Pare ca, de-a lungul timpului, stiinta nu a fost suficient explicata pe intelesul publicului larg de catre oamenii de stiinta, iar acum, cand aceasta se dezvolta exponential, lipsa de cunoastere la nivelul maselor se intoarce ca un bumerang, prin lipsa de sustinere si proliferarea unor explicatii nesustinute stiintific, la fenomene ce tin de stiinta.

Iata de ce, stimularea curiozitatii stiintifice, explicarea stiintei pe intelesul copiilor, interactiunea cu stiinta de la varste mici, inseamna educatie pentru viitor si este fascinanta si pentru noi, adultii. De aceea, am cautat, pentru urmatoarele voastre vacante impreuna cu copiii, cateva destinatii hi-tech din Europa, in care va puteti bucura impreuna de lumea spectaculoasa a stiintei si tehnologiei.

1. London Science Museum

Fondat in 1857, muzeul londonez este renumit pentru colectiile sale istorice. Vizita la muzeu devine un joc interactiv, o experienta in care copiii invata despre fenomene si interactioneaza cu stiinta in locuri precum cinematograful IMAX 3D Cinema.

In Wonderlab – cea mai spectaculoasa galerie interactiva din lume - copiii invata sa gandeasca la fel ca un om de stiinta. Sapte zone diferite potenteaza interactiunea copiilor cu diferite fenomene stiintifice. Materia, fortele, lumina, electricitatea si reactiile chimice sunt cateva dintre zonele in care, mari si mici, sunteti invitati sa explorati lumea si sa calatoriti in Univers.

Galeria Medicinei exploreaza, prin intermediul a 3000 de obiecte expuse pe o suprafata echivalenta cu un spital cu 1500 de paturi, relatia omului cu acest domeniu in ultimii 500 de ani – de la artefacte medicale din Antichitate, la primul scanner RMN si echipamente pentru chirurgia robotica.

Cei pasionati de zbor sunt invitati in Galeria Aviatiei, unde pot vedea realizarile remarcabile din istoria domeniului, prin intermediul unor aparate de zbor  suspendate, incepand cu replica monoplanului Antoinette (1909) si avionul care a reusit primul zbor transatlantic, sau  cel pilotat pentru prima data de o femeie, Amy Johnson, ce a ajuns in Australia, in 1919. Avioanele celebre din Al Doilea Razboi Mondial, unul din motoarele originale al avionului Concorde si o parte dintr-un Boeing 747 Jumbo Jet sunt si ele expuse la London Science Museum.

monoplan la muzeul de stiinte Londra

Iar daca vizita va starneste dorinta de a pilota un avion si nu unul oarecare, ci unul de acrobatie, atunci puteti experimenta, la simulator, zborul acrobatic in cockpit-ului unuia dintre avioanele echipei de acrobatie a Marii Britanii – RAF Red Arrows.

Apoi, in Galeria Atmosferei, descoperiti istoria climei pe Pamant cu momentele cheie ale transformarii planetei noastre in decursul a miliarde de ani, dupa care puteti interactiona cu Viitorul Planetei, unde explorati tehnologiile dezvoltate pentru a diminua nivelul dioxidului de carbon din atmosfera.

2. Cité de l’Espace, Toulouse

Acesta este muzeul perfect pentru cei care vor sa devina astronauti. Expozitii interactive si imersive pentru toate varstele, unde copiii invata despre Univers in Stellarium, construiesc o racheta pe care o vor lansa, apoi, din Baza Copiilor vor cauta un astronaut si pe robotul sau pierdut in Galaxia Maze.

In Cité de l’Espace, prin intermediul unui decor imersiv, puteti experimenta o calatorie spre Luna, asa cum a avut loc acum peste o jumatate de secol, in cadrul Misiunii Apollo 11 (1969), dar si reconstituirea in marime reala a Modulului Lunar.

decor lunar la muzeul cite de l'espace din toulouse

Intelegerea climei si a meteorologiei cu ajutorul imaginilor furnizate de sateliti, dar si inregistrarea unei emisiuni meteo sau o vizita in module ale statiei spatiale MIR sunt posibile in orasul spatial de la Toulouse. Observatorul, Centrul de Lansare sau plimbarile in parcul muzeului, unde sunt expuse replici in marime naturala ale capsulei spatiale Soyuz, modulul lunar Apolo, telescopul spatial LMM Newton, cel mai mare observator spatial european sau racheta Arianne 5, toate acestea ii asteapta pe micii pasionati de aeronautica spatiala.

3. Museo Nazionale Scienza e Tecnologia Leonardo da Vinci, Milano

Cel mai mare muzeu de stiinta si tehnologie din Italia, Museo Nazionale Scienza e Tecnologia Leonardo da Vinci, este locul in care veti descoperi cea mai mare expozitie permanenta din lume dedicata lui Leonardo da Vinci. In expozitiile permanente Telecomunicatii si Mozaicul Tehnologiei, puteti cunoaste istoria telegrafului, a telefoniei, a radioului si a televiziunii, cu momentele ei importante si puteti admira o colectie de peste 200 de obiecte care au marcat dezvoltarea domeniului.

expozitia de telecomunicatii la muzeul stiintei leonardo da vinci milano

Expozitiile permanente sunt completate de laboratoare interactive unde, mari si mici, puteti face experimente in domenii precum chimia, biotehnologia, genetica si nutritia. Sau, deveniti Leonardo pentru cateva ore si participati la un workshop unde veti intelege si veti experimenta metodele de lucru ale marelui savant.

Un exponat cu totul special al muzeului este submarinul S 506 Enrico Toti, primul sibmarin construit in Italia dupa Al Doilea Razboi Mondial. Acesta a functionat din 1967 pana in 1997, patruland in apele Mediteranei pentru a detecta submarinele sovietice. Incepand din anul 2005 se afla expus la muzeu si poate fi vizitat in interior.

4. Museo de la Ciencia - Cosmo Caixa, Barcelona

Aici puteti cunoaste Universul asa cum nu l-ati mai vazut pana acum. In Sala Universe veti descoperi cosmosul, de la Big Bang pana la ultima frontiera a cunoasterii. Apoi, Planetariul muzeului este dotat cu cele mai avansate facilitati de observare a spatiului, unde va puteti bucura de un sistem de proiectie si audio de ultima generatie astfel incat sa simtiti ca va cufundati in imensitatea spatiului.

sala univers de la muzeul cosmo caixa barcelona

Lab Math este locul in care copiii descopera ca le place matematica – puzzle-uri, jocuri si tot felul de provocari le pun la incercare gandirea logica, dar si creativitatea; aici vor descoperi cum este folosita matematica pentru a rezolva tot felul de probleme din viata reala.

Cu ajutorul tehnologiilor digitale, activitatile de la Museo Cosmo Caixa ii transpun pe copii in lumea dinozaurilor si ii transforma in exploratori ai spatiului extra-terestru. Ateliere educative si practice precum cele despre strategii de supravietuire ale fiintelor vii sau fizica si chimia pentru sofatul prudent sunt utile atat pentru copii cat si pentru adulti.

5. Universeum, Gothenburg

Cel mai mare centru stiintific din zona Scandinaviei este situat in centrul orasului suedez Gothenburg. Cele sapte etaje cu expozitii interactive - paduri tropicale, acvarii uriase si experimente extraordinare, ii vor transforma pe cei mici in exploratori ai florei si faunei din zonele rurale suedeze sau din Padurea Amazoniana, ai marilor si oceanelor si ai spatiului extra-terestru atunci cand vor pasi intr-o statie spatiala.

Vislab este este locul in care experimentezi stiinta prin vizualizarea datelor. Rezultatele unor cercetari stiintifice sunt transformate in imagini si grafice cu care interactionezi si astfel poti vedea efectele unor transformari climatice asupra Terrei, poti vizita parcul national submarin din Suedia, sau poti explora corpul uman si spatiul.

explorarea corpului uman in expozitia Vislab de la museul Universeum, Gothenborg

Destinatiile hi-tech de vacanta – poluri ale cunoasterii pentru intreaga familie

Muzeele de stiinta ale Europei reprezinta adevarate poluri ale cunoasterii pentru familii, prin felul in care abordeaza stiinta in mod acesibil, prin interactiune si cu ajutorul noilor tehnologii digitale.

Planificati vizitele la muzeele de stiinta din timp, documentati-va si achizitionati biletele online, astfel incat sa nu ii dezamagiti pe cei mici cu lipsa de timp. Rezervati suficient timp din vacanta sau poate puteti dedica o intreaga vacanta vizitei intr-un astfel de muzeu, caci se va dovedi a fi o calatorie fascinanta si surprinzatoare in lumea stiintei, pentru toata familia.