integrarea tehnologiei in activitatile de vacanta

A venit vacanta mare si odata cu ea, preocuparea noastra pentru ocuparea timpului liber al copiilor cu activitati interesante, captivante. Vrem sa imbinam placerile sau pasiunile lor cu miscarea, experimentarea, dobandirea de cunostinte prin joc.

Si cum, in ultima vreme au petrecut foarte mult timp online, ne dorim sa reducem interactiunea lor cu tehnologia, macar in vacanta. Doar ca, acest obiectiv devine greu de atins, odata ce tehnologia digitala a intrat in viata copiilor si i-a cucerit.

Ce putem face pentru a mentine echilibrul? Cum putem sa integram, inteligent si captivant, activitatile in aer liber cu tehnologia, spre binele copiilor?

5 idei de integrare a tehnologiei digitale in activitatile de vacanta ale copiilor

Iata cateva idei, la care puteti adauga nenumarate, pentru a-i ajuta pe copii sa integreze tehnologia in viata lor intr-un mod benefic, in vacanta sau in timpul liber.

Sunt activitati la care puteti participa alaturi de copii sau pe care le pot pune in practica impreuna cu prietenii.

1. Iesiti cu bicicleta si folositi aplicatia Samsung Health

Daca folositi o bratara de fitness sau un smartwatch, atunci puteti verifica usor parametrii de efort. Iar daca un ceas inteligent poate fi prea scump pentru copii, bratara fitness ar putea fi un accesoriu interesant si util. Ii va conecta si cu activitatea fizica, dar si cu lumea tehnologiei digitale. Le va comunica progresele din timpul activitatii fizice si ii va determina sa continue sa faca sport.

Tot cu ajutorul aplicatiei Samsung Health, prin optiunea Together, puteti crea provocari si astfel, sa intrati in competitie. Si copiii, la randul lor, pot trimite provocari prietenilor de joaca.

2. Faceti plimbari in natura si folositi aplicatii de stiinta

Daca mergeti la plimbare in parc sau in excursie, le puteti sugera sa utilizeze aplicatii mobile de tip “science learning” pentru a descoperi pasari, ciuperci, roci, plante. Cu ajutorul telefonului, copiii pot scana respectivele elemente din natura. Instantaneu, aplicatia le va arata denumirea si caracteristicile lor sau alte lucruri interesante despre elementele scanate.

Cu alte aplicatii, pot identifica trasee si atractii turistice importante.

Iar daca ii pasioneaza astronomia, atunci pot sa descopere planetele sistemului solar, constelatii, stele si sateliti cu ajutorul unor aplicatii gratuite de tipul „sky view”. Acestea arata in timp real harta cerului si ofera informatii intersante despre corpurile ceresti cunoscute. Mai ales dupa lasarea serii, este fascinant sa ti se para ca ai cerul atat de aproape!

3. Micul fotograf de vacanta

Cei mai multi copii incep sa utilizeze telefonul mobil propriu in jurul varstei de 9 ani. Copiii romani petrec, zilnic, peste 6 ore online si acceseaza internetul in special de pe smartphone.

Cu toate acestea, de cele mai multe ori, copiii nu cunosc indeajuns de bine functiile si aplicatiile utile de pe telefoanele lor, cum ar fi cele legate de fotografiere si filmare.

Dotarile foto-video de care dispun astazi telefoanele inteligente, indiferent de marca, le fac sa rivalizeze cu camerele foto digitale avansate. Iar functiile tot mai numeroase, transforma fotografia intr-o opera de arta. 

Asadar, puteti sa ii ajutati pe copii sa descopere functia de camera foto-video si astfel sa invete sa creeze amintiri frumoase. Este o activitate placuta de vacanta care s-ar putea transforma, pe viitor, intr-o pasiune.

Mai mult, le puteti incredinta “misiunea” de fotograf al concediului petrecut impreuna sau al vacantei. In acest fel, se vor simti motivati, vor fi participanti activi la concediu si nu se vor plictisi. De asemenea, vor cauta in permanenta aspecte interesante de fotografiat. In consecinta, vor retine mai usor momentele importante ale vacantei, pentru a le povesti la scoala si prietenilor.

Dincolo de experimentarea diferitelor optiuni tehnice ale camerei foto, ii puteti ajuta pe copii sa descopere cum sa faca fotografii reusite cu telefonul, impartasindu-le cateva reguli simple, precum:

  • Asezarea cu lumina sau soarele in spatele, nu in fata camerei foto
  • Alegerea unui subiect al fotografiei, astfel incat sa aiba potential de „amintire” in viitor
  • Incadrarea imaginii cu ajutorul functiilor telefonului, in relatie cu ce fotografiaza (peisaj, portret, mancare, un grup de prieteni)
  • Folosirea unui trepied cu telecomanda, pentru a inregistra video-uri sau pentru fotografii de grup cu prietenii
  • Post- procesarea imaginii, cu ajutorul functiilor telefonului: taiere, folosirea filtrelor, a luminozitatii, a temperaturii de culoare
  • Reguli minime de protejare a imaginii celor fotografiati. Copiii trebuie sa stie ca filmuletele sau prezentarile nu se publica pe retelele sociale si nici nu se impartasesc cu alte persoane decat cu acordul scris al parintilor prietenilor. Le puteti explica la ce riscuri se expun si de ce este importanta securitatea datelor personale si pastrarii confidentialitatii.

Dupa pregatirea imaginilor finale, copiii pot creea albume sau prezentari ale momentelor fotografiate, cu ajutorul unor aplicatii integrate in telefon sau care se pot descarca gratuit. Apoi, le pot impartasi cu prietenii sau le pot prezenta la scoala.

4. Descoperiti arta, online

Daca ar fi sa alegem un singur aspect pozitiv al ultimului an, atunci, probabil ca acela este viteza cu care s-a extins digitalizarea in toate domeniile vietii noastre.

Si poate ca unul dintre cele mai spectaculoase domenii care a adoptat tehnologia digitala este arta. Toate marile muzee ale lumii au creat tururi virtuale si au dat acces gratuit vizitatorilor. Intre ele, si Muzeul National de Arta al Romaniei.

Daca aveti copii creativi, atunci site-ul Muzeului National de Arta al Romaniei va prezinta proiectul Invatam ARTfel. Sub indrumarea mainilor creative si indemanatice de la muzeu, puteti invata online sa desenati ce vedeti pe fereastra, puteti construi un castel medieval sau o carte acordeon sau chiar puteti modela o creatura fantastica.

Pentru o experienta vizuala mai buna, o tableta va fi o optiune mai buna.

5. Calendarul de vacanta

Chiar daca este vacanta, ii puteti invata pe copii sa utilizeze aplicatia Calendar. Pot adauga activitatile mai importante din perioada vacantei. De exemplu, anumite cursuri, tabere, concediul cu parintii, vacanta la bunici. De asemenea, pot include zile de nastere ale prietenilor si familiei, dar si temele de vacanta. Astfel, invata sa isi organizeze timpul, chiar si atunci cand pare ca nu au nimic e facut.

Echilibrul - cea mai buna masura

In functie de pasiunile copiilor si de talentele lor, puteti gasi noi modalitati de integrare a tehnologiei digitale, intr-un mod util, in activitatile de vacanta.

Fie ca ii ajuta sa descopere lumea inconjuratoare sau noi pasiuni, le organizeaza activitatile sau ii invata sa aiba o viata activa, tehnologia digitala poate fi un partener de vacanta util si distractiv al copiilor. Conditia este ca noi, parintii, sa ii ajutam pe copii sa gaseasca echilibrul in utilizarea ei, sa inteleaga beneficiile si sa se fereasca de pericole.