Abia lansata in aceasta toamna, gama iPhone 12 a adunat deja foarte multe pareri dar si multe intrebari. Merita sau nu merita banii? Ce au in plus telefoanele iPhone12 fata de versiunea anterioara? De ce nu au incarcator? Care sunt diferentele dintre cele patru telefoane din gama?
Ne-am gandit sa trecem in revista calitatile gamei iPhone 12 pentru a te ajuta sa decizi daca un astfel de telefon ti se potriveste. Pe scurt, acestea sunt legate de procesor – cel mai puternic existent in prezent pe piata, de conectivitatea 5G care aduce viteza mai mare de folosire a datelor, dar si de capabilitatile foto-video si anduranta.
Caracteristici generale
In primul rand, trebuie spus ca gama iPhone 12 este compusa din patru telefoane: iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro si iPhone 12 Pro Max.
Pentru prima oara, Apple introduce varianta Mini, mai compacta, cu ecran de 5.4 inch, fata de dimensiunea standard de 6.1 inch pentru iPhone 12 si iPhone 12 Pro si cea de 6.7 inch pentru iPhone Pro Max.
Caracteristicile de baza sunt aceleasi la toate cele patru versiuni, diferentele aparand la dimensiuni, greutate, memoria interna si performantele foto-video care inclina balanta spre iPhone 12 Pro si iPhone 12 Pro Max.
Aspectul noii game este surprinzator, Apple intorcandu-se la design-ul clasic al telefoanelor mai vechi, cu marginile in unghiuri drepte. Materialele si finisajele sunt premium, asadar daca preferi sa folosesti telefonul fara husa de protectie, vei avea parte si de o experienta tactila remarcabila. O alta noutate privind exteriorul telefonului este gama de cinci culori clasice ale carcasei - alb, negru, verde, albastru si rosu – pentru iPhone 12 si Mini, gama Pro distingandu-se prin culori precum Gold, Silver, Graphite si Pacific Blue, cea din urma fiind este considerata cea mai eleganta.
Toate telefoanele din gama iPhone 12 sunt dotate cu procesorul Apple A14 Bionic – cel mai performant procesor smartphone de pe piata si folosesc tehnologie 5G acolo unde este posibil. E drept ca in multe locuri din lume, nu doar din Romania, nu este inca disponibila aceasta tehnologie, insa, cu siguranta, in urmatorii 1-2 ani, acest beneficiu va face diferenta la viteza de descarcare si utilizare a datelor sau la conectarea diferitelor aplicatii IoT.
Telefoanele au Dual SIM, folosesc ultima versiune a sistemului de operare Apple - iOS 14, si se pot incarca wireless, mult mai rapid, prin dispozitivul magnetic de pe spate, MagSafe. Acest dispozitiv magnetic permite atasarea de telefon atat a incarcatorului wireless cat si a altor accesorii cu magnet, precum un portofel sau o cutie speciala de depozitare.
Legat de incarcarea telefonului, e adevarat ca aceste telefoane vin doar cu cablu, fara incarcator, Apple explicand aceasta decizie ca fiind o declaratie pentru protejarea mediului inconjurator, dar si pentru reducerea costurilor de transport, pachetul telefonului avand astfel o greutate mai mica. De asemenea, Apple a mentionat ca incarcatoarele modelelor anterioare se potrivesc si la iPhone 12.
Bateria are recenzii medii, mai slabe decat la iPhone 11. Este de inteles, avand in vedere tehnologia folosita si viteza de utilizare a datelor. Cu toate acestea, producatorul mentioneaza intre 11 ore pentru video stream si 17 ore pentru video inregistrat (10/15 ore pentru iPhone mini) si 65 de ore pentru audio inregistrat. De asemenea, Apple mentioneza ca bateria poate fi incarcata pana la 50% in 30 de minute cu ajutorul incarcatorului rapid de 20W care se vinde separat.
Display-ul OLED Super Retina XDR al telefoanelor iPhone12 este luminos, capabil sa redea continut HDR10 sau Dolby Vision, calitate pe care nu o redau in prezent multe dintre televizoarele existente pe piata.
La capitolul senzori, s-a adaugat busola, pastrandu-se ceilalti sase senzori existenti la modelul anterior: accelerometru, barometru, giroscop, recunoastere faciala, senzor de proximitate, senzor de lumina.
Ca protectie, gama iPhone 12 se lauda cu un nivel ridicat de rezistenta la apa, stropire, praf si distrugere prin cadere. Rezistenta la apa a fost testata pentru 30 minute la 6 metri, dupa care componentele incep sa se ude in interior. Asta inseamna ca, daca scapi telefonul accidental in apa, sau daca il uda ploaia, este putin probabil ca apa sa patrunda in interior.
Cu gama iPhone 12, Apple pariaza si pe anduranta crescuta, atat datorita design-ului cu marginile in unghi drept, cat si a Scutului Ceramic de pe ecran. Aspectul iPhone 12, similar cu telefoanele iPhone clasice, face ca partea din spate a acestuia sa fie de 2 ori mai rezistenta la cadere. Scutul Ceramic care protejeaza ecranul il face de 4 ori mai rezistent la distrugerea prin cadere. Testele de cadere au aratat ca ecranul gamei iPhone 12 este mai rezistent decat partea din spate a telefonului, aceasta distrugandu-se prima in cele mai multe cazuri.
Chiar si cu o rezistenta de patru ori mai mare, nu inseamna ca aceste telefoane sunt indestructibile, asadar este recomandata acoperirea ecranului cu folie de protectie, mai ales daca tii telefonul in geanta, impreuna cu alte obiecte care i-ar putea zgaria ecranul (chei, brelocuri, brichete, produse de machiaj etc).
Performantele foto & video ale noii game iPhone 12 merita o mentiune speciala. Pare ca aceasta gama, in special modelele Pro, au fost create pentru a fi cat mai aproape sau, de ce nu, pentru a intra in competitie cu camerele foto si video profesionale, doar daca ne gandim la filmarea la rezolutie 4K si formatul Pro RAW al fisierelor foto.
Toate review-urile lauda calitatile foto-video ale acestor telefoane, cu mult peste ceea ce au oferit pana acum telefoanele iPhone. Asadar, daca ar fi sa mentionam un singur motiv pentru care sa achizitionezi un astfel de telefon, acesta ar fi, cu siguranta, camerele foto-video.
iPhone 12 si iPhone 12 Mini sunt dotate cu 2 camere de 12 MP cu functii Wide si Ultra Wide, in timp ce iPhone 12 Pro si Pro Max au 3 camere carora li se adauga functia Telephoto. Si la zoom sunt diferente intre versiunea standard si cea Pro a gamei iPhone 12: 2x zoom out optic si 5x digital zoom pentru versiunile de baza, in timp ce versiunile Pro beneficiaza de 2x zoom in si zoom out, 4x zoom optic si 10x zoom digital. Lumina pentru fotografiile portret ofera sase tipuri de efecte, vrand parca sa vina in ajutorul celor care creeaza continut folosind propriul telefon: Natural, Studio, Contour, Stage, Stage Mono, High Key Mono). Fotografiile de noapte, inclusiv portretele au un plus de claritate cu ajutorul Night Mode. In plus, variantele Pro beneficiaza de tehnologia de scanare LiDAR folosita de NASA pentru misiunile pe Marte.
Scannerul LiDAR (Light Detection and Ranging) masoara rapid timpul necesar luminii pentru a se reflecta de pe obiecte pentru a putea crea o harta 3D a spatiului in care te afli, tehnologie ce deschide drumul aplicatiilor AR.
iPhone 12 filmeaza la rezolutie 4K, HD sau HDR cu Dolby Vision, cu stabilizare optica cinematica, inregistreaza audio stereo si suporta audio zoom.
Preturile telefoanelor din gama iPhone 12 variaza de la cca. 4000 RON pentru modelele iPhone 12 si iPhone 12 Mini cu 64 GB memorie interna, pana la cca. 10.000 RON pentru iPhone 12 Pro Max cu 512 GB memorie interna.
Ca o scurta concluzie, gama iPhone 12 inseamna caracteristici net superioare variantelor iPhone de pana acum, mai ales in ceea ce priveste capabilitatile foto-video, viteza crescuta de operare si durabilitatea. Iar daca ne gandim la dezvoltarea preconizata a retelei 5G din urmatorii ani, Apple pare sa isi fi indeplinit si de aceasta data misiunea de brand vizionar prin lansarea unei linii care, nu numai ca vine in intampinarea dezvoltarii tehnologice, dar o si provoaca sa ii tina pasul.