Cand vrei sa asculti muzica, sa vizionezi filme, sau pur si simplu vrei sa ai mainile libere cand vorbesti la telefon, ai mai multe optiuni in ceea ce priveste castile audio. Cele doua categorii principale de casti sunt castile cu fir si cele fara fir (wireless). Castile wireless sunt disponibile in mai multe forme si dimensiuni (Airpods, Earbuds, etc.), in timp ce castile cu fir sunt disponibile intr-un singur stil: au un cablu care conecteaza partea stanga si partea dreapta a castii.
Unii oameni isi iubesc castile cu fir, dar altii sunt atrasi de portabilitatea si comoditatea castilor fara fir. Castile cu fir au cabluri care adesea se incurca usor, ceea ce poate fi frustrant atunci cand asculti muzica, vorbesti la telefon sau vizionezi continut video, in timp ce te deplasezi de la serviciu spre casa. In acelasi timp, castile wireless functioneaza cu baterii, ceea ce poate fi incomod, daca acestea se descarca in timp ce te afli in deplasare.
Care este cea mai buna optiune pentru tine?
Citeste articolul, iar la final, vei avea o idee despre cum sa alegi perechea de casti potrivita pentru tine!
Castile Wireless – Pro si Contra
Argumente pro
- Un beneficiu al castilor wireless este ca sunt destul de comode si nu se incurca in geanta sau in buzunar. Daca iti place sa alergi sau doresti o modalitate usoara de a asculta muzica, acestea sunt o optiune excelenta, deoarece sunt intotdeauna pregatite de utilizare.
- Castile fara fir folosesc tehnologia Bluetooth, ceea ce implica urmatoarele lucruri: lipsa cablurilor si portabilitate mare – castile vor functiona perfect chiar daca telefonul sta la o distanta de maxim 10 metri.
- Castile cu tehnologie wireless vor lasa liber conectorul jack de 3,5 mm sau conectorul USB-C al telefonului, pe care il poti folosi in alt scop – poti incarca telefonul printr-un cablu USB.
- Sunt dotate cu functii de anulare a zgomotului. Daca doresti sa anulezi zgomotul ambiental in timp ce asculti melodiile sau podcast-urile preferate, poti gasi o pereche de casti care inglobeaza aceasta tehnologie (ANC – Active Noise Canceling) si care utilizeaza microfoane incorporate in fiecare casca, pentru a filtra sunetele exterioare inainte de a le trimite prin casti; cu alte cuvinte, te poti relaxa si asculta muzica fara ca mediul inconjurator sa te distraga.
- Castile wireless premium sunt rezistente la apa: castile Galaxy Buds Pro sau Buds2 de la Samsung au protectie IPX7: sunt rezistente la apa dulce atunci cand sunt scufundate la o adancime de 1 metru, timp de maximum 30 minute. Castile AirPods Pro sau AirPods 3 de la Apple au protectie IPX4: sunt rezistente la stropi de apa si la transpiratie.
- Sunetul este de calitate superioara.
- Castile wireless premium au un timp indelungat de functionare a bateriei de 20 pana la 30 de ore.
- Se pastreaza si se transporta usor in buzunar sau in geanta, chiar si in cea mai mica geanta de mana.
- Datorita dimensiunilor si greutatii reduse a castilor, precum si a casetei de reincarcare, nu vei fi ingreunat, atunci cand faci orice activitate fizica.
Argumente contra
- Dezavantajul castilor fara fir este ca durata de viata a bateriei este limitata. Deoarece nu exista niciun fir care sa le conecteze la dispozitivul tau, acestea se bazeaza pe baterii pentru a genera sunetul.
- Costul ridicat al castilor premium wireless: acestea costa, de obicei, mai mult decat versiunile cu fir.
Castile cu fir – Pro si Contra
Argumente pro
- Majoritatea modelelor cu fir se conecteaza direct la telefon sau la playerul MP3 prin intermediul unei mufe audio standard de 3,5 mm (spre deosebire de Bluetooth).
- Aceste tipuri de casti nu au nevoie de echipamente suplimentare (cum ar fi casetele de incarcare) pentru a functiona corespunzator.
- Castile cu fir sunt inca foarte populare, deoarece, spre deosebire de castile wireless, acestea nu au nevoie de nicio sursa de alimentare, deci nu exista nici o limita in ceea ce priveste durata de viata a bateriei.
- Sunt mai ieftine.
- In cazul castilor cu fir, nu exista latenta (intarzierea cauzata de o conexiune wireless sau chiar Bluetooth). De aceea, pasionatii de jocuri video prefera sa aiba casti cu fir. Asadar, pentru o experienta de joc mai buna, ar trebui sa iei in considerare mai degraba dispozitivele cu fir decat cele wireless. Dar cu toate acestea exista si o veste buna: cu cea mai recenta versiune Bluetooth, latenta este in scadere.
Argumente contra
- Firele se incurca in interiorul buzunarelor sau in geanta.
- Daca te impiedici de fir, poti deteriora castile.
- Calitatea este limitata pentru unele fisiere audio.
- Pot fi incomode la purtare.
Cum alegi perechea de casti potrivita pentru tine?
Confortul este unul dintre elementele cheie
Castile pot fi incomode. Dupa o ora sau doua, un set de casti prost proiectate ar putea da senzatia ca te apasa pe urechi. Daca esti in cautarea unor casti noi, trebuie doar sa te asiguri ca se potrivesc bine in canalul urechii si ca sunt prevazute cu buretei care pot fi inlocuiti pe masura ce se uzeaza in timp.
Castile intraauriculare sunt adesea mai confortabile decat modelele supraauriculare, deoarece cantaresc mai putin si exercita mai putina presiune asupra urechilor tale. Cu toate acestea, este posibil ca ele sa nu ramana la locul lor la fel de bine in timpul exercitiilor fizice.
Pe de alta parte, modelele over-the-ear au de obicei o calitate mai buna a sunetului, dar pot deveni inconfortabile dupa ce le porti pentru perioade lungi de timp.
Indiferent pentru ce dispozitive audio vrei sa optezi, asigura-te ca gestionezi cum trebuie confortul urechilor tale.
Dimensiunea trebuie sa fie una optima
Dimensiunea conteaza foarte mult atunci cand alegi o pereche de casti. Daca acestea sunt prea mari, vor fi inconfortabile si pot cadea usor. Daca sunt prea mici, vei avea probleme in a auzi clar (si s-ar putea sa iti deteriorezi timpanele).
Concluzie
Cei mai importanti factori de care trebuie sa tii cont atunci cand cumperi o pereche de casti sunt: preferintele tale personale, caracteristicile produsului si ale marcii, pretul si aspectul.