Hei, aceasta e o incercare de a explica cum aleg eu telefoanele noi atunci cand vreau sa cumpar unul.
Pentru ca sunt coach (dar mai ales cred pentru ca sunt inginer) achizitia de electronice e un proces (si nu la impuls - la impuls cumpar doar haine).
Am sa va dau si putin context despre preferintele mele personale. Am doua concepte care m-au ajutat sa iau decizii in achizitia de electronice in general, telefoane in special, de-a lungul timpului:
- Sa nu platesc mai mult decat ar merita
- Sa fac o achizitie pe care sa o pot utiliza pe termen mediu (in cazul telefoanelor as zice ca acum acest termen e de 2 ani - va puteti da seama ca el a fost mai mereu asa prin faptul ca toate companiile de telefonie fac abonamentele pe 24 de luni)
Posibil sa va ajute si ultimele mele 4 telefoane, in ordinea istorica: iPhone S6, Samsung S8, Samsung S9, Samsung S20. Samsung S9 e cumparat pe final de serie, am oscilat daca sa cumpar S10 sau nu, insa toate argumentele au fost sa nu, pur si simplu nu se justifica diferenta de pret in performanta (asta cred si despre Samsung S21 - varianta de baza vs S20).
Dar hai sa ne uitam putin la metodele de achizitii de telefoane existente
Pana acum am vazut urmatoarele metode:
- E iPhone, e ultima varianta - il iau!!!
- Urasc Apple - Imi iau un Samsung (e ultima varianta, e Samsung - il iau)
- Nu dau eu atatia bani pe un Samsung, iau un Android mai ieftin (desi parca mi-e teama sa mai iau Huawei acu, dar il iau totusi) sau poate iau un Samsung din seria A.
- Imi place telefonul dar aveti si pe rosu?
Metoda mea poate parea ceva mai plictisitoare, necesita si un pic de timp, insa tineti minte ca e o achizitie de 1000 Euro care trebuie sa tina 2 ani (da, e ca si cum as da 42 de Euro lunar):
- Imi dau seama ce am nevoie din punctul de vedere al aplicatiilor - in functie de ce telefoane am avut in trecut
- Caut 2-3 variante, in general in range-ul de pret Premium
- Fac o comparatie in care tin cont de ceea ce e cel mai important pentru mine:
- Baterie
- Viteza cu care se misca (pentru asta e bine sa testezi telefonul fizic, daca se poate)
- Look & Feel (stiu, old fashion)
- Dimensiunea (as prefera sa iau totusi telefon si nu tableta)
- Compatibilitatea cu ceea ce am deja (Google Photos preferat vs ICloud)
- Ratez sau nu functii importante (de tip Facetime)
- Ignor cateva detalii de care pur si simplu nu imi pasa:
- Camera (daca avem filmare 8K sau nu si alte bazaconii. Odata ce a trecut de 10MP orice camera e ok)
- Ecranul (da stiu, dar toate sunt misto acum, nu prea mai vad diferenta)
- Pe unde are butoanele mutate, accesoriile cu care vine, ca oricum nu mai conteaza, ca am toate tipurile de incarcatoare si casti deja
- Intru pe GSM Arena sa fac o comparatie de functionalitati
- Caut si cateva review-uri, in special pentru a detecta vreo problema majora la o functie de baza (am avut odata un telefon la care puteai face orice mai putin sa vorbesti la el - genul asta de probleme)
- Incerc sa vad in ce etapa a pretului se afla fiecare model (e la lansare, e la 3-4 luni dupa lansare, cand aparent se ieftineste cu aprox 10-20%)
- Am o ultima intrebare apoi - este pretul justificat de functionalitati, scop si imagine (Yes/No)
- Intru pe GSMfit sa vad niste preturi :)
- Decid sa iau telefonul
Ultima data am oscilat intre IPhone 11 si Samsung S20. Problema era ca telefonul interesant de la iPhone era 11 Pro, care era la un pret de 1300 Euro, vs Samsung S20 care era 1000. Singura diferenta majora era conectivitatea 5G, de care am decis ca pot sa ma lipsesc momentan, pana devine o functie default (vezi IPhone 12 si Samsung S21)
Obiectia mea interna de “look and feel”, in care 11 Pro castiga detasat, a fost ca oricum ar fi trebuit sa am husa si folie (pentru ca imi scapa printre degete) si s-ar fi pierdut din aspectul ala dragut al lui 11 Pro.
Asa ca am achizitionat Samsung S20 si nu intentionez sa il schimb pana la urmatoarele lansari de modele, unde voi decide daca iPhone 13(?) sau Samsung S22(?) vor merita banii sau voi cumpara pe final de cariera modelele 12 sau S21. Sau poate va aparea vreun alt telefon minune pana atunci, care sa le concureze.
1) iPhone sau Andoid? Asta e primul criteriu. Nu mă interesează personal produsele Apple dintr-un motiv simplu: sunt prea scumpe pentru ce oferă, indiferent de produs, smartphone, tableta, laptop. Sunt produse foarte bune calitativ la multe capitole, au un ecosistem solid și unitar, dar pentru mine sunt de afișat status social. Sunt imposibil de reparat in alta parte decit dealerii Apple și foarte scump oricum la ei. Nu sunt infailibile, se defectează la fel ca oricare alt produs similar și la vreo 5 ani nu prea mai sunt folosibile, pierd service.
2) Daca nu e Apple, atunci pe Android următorul criteriu este camera. Automat ne situăm in zona premium. Calitatea imaginilor și video contează? Daca da, atunci caut ceva performant pe la Oneplus, Oppo, Vivo, Motorola, Samsung (personal nu suport Samsung), poate Huawei daca nu am vreo problema cu ecosistemul non google și spionajul activ al guvernului chinez. Un telefon cu camera performantă și de fapt un pachet complet e peste 3000, spre 4000 lei limita. DXOmark, GSMArena oferă suficiente informații sa compari ce și cum e cu camerele.
3) următorul criteriu este bateria, că ecranul oricum este amoled in zona premium. Contează mult, chiar dacă încărcarea se face acum cu puteri de 40-60-100W. Nu e comod sa stai după o priza, iar o baterie externa e mare, grea, iar una cu putere de 25-30W la încărcare costă binișor.
4) daca nu te preocupă camera, atunci deja cobori sub 3000 lei, spre 2000. Iesi din zona premium. Nu prea contează procesorul, toate fac față folosirii intense actuale. Bateria sa fie mare și se găsesc destule cu baterie de 5000mAh. Iarăși, GSMArena oferă un top al testelor de baterie standardizate, cu numărul clar de ore de functionare la cele trei utilizări: telefonie, browsing internet, video. Contează fiecare secțiune, că din doua telefoane cu același rating general de 100ore sa zicem, mă interesează cel cu cifrele mai mari la browsing și video, nu cel cu 35 ore de telefonie, că nu dau telefon atitea ore.
5) ecranul acum contează, in zona sub premium mai există și LCD. Deci, Amoled. Frame rate-ul peste 60 e irelevant. Am unul cu 120fps, nu văd diferență mare, doar consum de curent.
6) Daca ai ieșit din zona premium, contează memoria RAM, că mai sunt și zgirciti la memorie. 6-8 GB minim, flash cît ești dispus, 128-256GB, cam pe aici. Evident că ești interesat sa fie mult flash, dar acest costă și ia gînditi-va la o chestie simplă: cu cît ai mai multa memorie, cu atît vei pierde mai multe fișiere dacă îl pierzi, îți este furat, sau îți cade și se sparge irecuperabil. Deci, backup e musai regulat și atunci memoria nu e nevoie să fie mare. Apoi, cînd îl pensionezi, pensionezi și memoria aia care te-a costat 200-500 lei în plus.
7) a mai rămas ceva? Poate și puterea de încărcare. Sub clasa premium mai sunt unele cu 18-20W maxim.
8) uitasem de nfc. Fără el nu poți plăti cu telefonul, deci e musai dacă nu scoți cardurile din portofel.
9) ar mai fi chestiile fancy, funcționalități ciudate și unice. De exemplu îmi place Nothing Phone, conceptul în sine ci gliph (dar pica la capitolul camera). Alte telefoane nu sunt disponibile in afara Chinei.
10) exista categoria specială Google Pixel. Aici avem premium, sub premium și chiar afordable. Fiecare cu problemele lui, cu plusurile lui. Seria 7 pare foarte mișto, dar cică se încalzeste, procesorul lor super custom nu e prea eficient energetic. Acum deja a apărut seria 8, cu AI, care cică ar conta mai mult decit un Snapdragon 8 gen 3.
E greu.