panou de control casa inteligenta

De la robotul care l-a invins pe marele sahist Gary Kasparov in 1997, pana la masini autonome si roboti humanoizi precum Sophia, inteligenta artificiala ne insoteste astazi aproape pretutindeni.

Ok Google, Hi Alexa, Hello Siri, Hello Bixby sunt sintagme care vor parea in curand la fel de simple ca „Buna ziua”. Daca nu cumva deja sunt.

Ce obiecte smart aveti prin casa?

In urma cu niste ani, ne imaginam ca in viitor vom putea pleca la plimbare, iar cand ne intoarcem acasa, vom gasi curatenie, rufe spalate, lumina si temperatura potrivite, televizorul deschis la programul preferat sau mancarea gata pregatita. Astazi, toate cele de mai sus sunt posibile cu ajutorul inteligentei artificiale integrate in, din ce in ce mai multe, obiecte de uz casnic. Pentru ca suntem inconjurati de inteligenta artificiala sub diferite forme, iar frecventa 5G deja potenteaza utilizarea IoT, dorinta de a avea o casa inteligenta nu mai este o fantezie.

Asadar, o casa inteligenta este o casa in care diferite obiecte au inteligenta artificiala integrata si pot indeplini anumite comenzi, pot functiona conectate unele cu altele, in functie de setarile pe care le faceti.

Desi televizoarele smart sunt cele mai comune obiecte din casa, despre care stim cu totii, in ultimii ani gama obiectelor smart s-a largit pana la cateva sute: incuietori de usi, prize, intrerupatoare, becuri, brelocuri, termostate, camere video, aspiratoare, frigidere, masini de spalat, tot felul de senzori si accesorii smart constituie elementele care ne transforma casa intr-un „smart home”.

Astfel, puteti stinge sau aprinde lumina intr-o anumita incapare, doar de pe telefon, fara a mai avea nevoie de intrerupator sau puteti seta un anumit tip de lumina in casa pentru un anumit moment al zilei. Puteti conecta si seta sistemul de incalzire al casei, sistemul de inchidere a usii de la intrare, camerele video, televizoarele, functionarea aspiratorului, a prizelor si cate altele.

De unde incepem, insa? Sunt aceste obiecte compatibile unele cu altele? Pun probleme de securitate? Si daca da, cum le rezolvam?

Siguranta pe primul loc

Fara indoiala, va ganditi ca toate obiectele pe care le conectam separat la aplicatii sunt potentiale brese de securitate. De aceea, ar fi utila folosirea unui sistem suplimentar de securitate care poate fi obtinut prin furnizorul antivirus. Sau cumparati obiecte IoT de la producatori cunoscuti, avand in vedere ca, pentru a functiona, trebuie sa descarcati aplicatiile acestor obiecte in telefonul mobil.

Alegeti ecosistemul, inainte de a cumpara obiectele smart

O boxa inteligenta cu asistent vocal, un intrerupator, un bec inteligent si un smart TV pe care sa le puteti integra si coordona cu ajutorul comenzilor vocale, ar putea parea un inceput destul de bun in demersul vostru de a va transforma casa in smart home.

Totusi, inainte de a incepe, va trebui sa alegeti un ecosistem care sa poata integra toate dispozitivele inteligente pe care vi le doriti. Altfel, va trebui sa descarcati aplicatiile tuturor dispozitivelor si, dincolo de disconfortul de a programa actiunile in fiecare aplicatie, nici nu veti putea coordona actiunile lor.

Google Home, Amazon Alexa, Apple HomeKit si Samsung SmartThings sunt cele mai cunoscute ecosisteme, dar nu singurele. Datorita parteneriatului dintre Samsung si Google, cele doua ecosisteme si dispozitivele lor, sunt compatibile. De altfel, chiar si alte dispozitive inteligente produse de majoritatea brandurilor cunoscute, pot fi integrate in cele doua ecosisteme. Ecosistemul Samsung SmartThings poate fi folosit pentru a controla peste 5000 de dispozitive fabricate sub 200 de marci, fara a avea nevoie sa folositi aplicatiile acestora. Trebuie doar sa verificati daca produsul smart pe care il cumparati are sigla „Works with SmartThings” pe ambalaj.

Nu uitati ca, daca setarea se poate face in aplicatie, comenzile vocale catre boxa inteligenta cu asistent vocal Google, Alexa sau Bixby, de pe dispozitivele Samsung, trebuie transmise in limba engleza, nici unul dintre asistentii vocali neavand inca localizare in limba romana.

samsung smartthings controleaza consumul de energie

Telefonul Samsung devine telecomanda casei tale

Asadar, sa spunem ca detineti un telefon Samsung. Aplicatia SmartThings este deja incarcata in telefon sau se poate descarca gratuit din Google Play. Prin intermediul acestei aplicatii instalate pe telefon, veti putea controla toate dispozitivele smart din casa, telefonul devenind telecomanda universala pentru casa inteligenta.

De asemenea, aplicatia va detecta celelalte obiecte Samsung smart din casa si, fie le va conecta automat, fie iti va cere permisiunea de a le conecta in aplicatie.

Samsung SmartThings este o aplicatie prietenoasa si simpla, care va da si posibilitatea de a va familiariza cu modul in care functioneaza, prin modulul Virtual Home. Aici, veti testa butoanele aplicatiei, astfel incat atunci cand cumparati obiectele inteligente, sa stiti deja cum functioneaza aplicatia si cum va poate transforma casa in una inteligenta, care sa va faca viata mai confortabila.

De exemplu, daca este noapte si mergeti la culcare, activati modul „Noapte buna” si toate setarile pe care le-ati facut pentru acest mod vor fi activate instantaneu: se inchide televizorul, se sting luminile in casa, coboara jaluzelele, usa de la intrare e inchisa, se activeaza camera video exterioara si asa mai departe.

Apoi, in modul “Buna dimineata”, totul functioneaza in sens invers. Sau, puteti seta un mod automat pentru cand plecati de acasa – se inchid luminile, se stinge televizorul, pornesc aspiratorul si masina de spalat, intra in functiune diferiti senzori. Iar cand va intoarceti, porniti modul “Sosire” si tot ce ati setat sa se intample, se va intampla, chiar inainte de a intra in casa – va veti bucura de lumina potrivita, canalul TV dorit, temperatura confortabila.

Toate setarile pot fi activate deschizand aplicatia sau prin comanda vocala catre asistentul Bixby care va performa automat actiunile in aplicatie.

Conectarea si setarea obiectelor smart sunt organizate in aplicatie, in functie de incaperile din casa, astfel incat sa puteti adauga sau sterge incaperi, incluzand in ele obiectele inteligente care sunt fizic in camera respectiva, pentru a le putea gestiona ulterior, de la distanta, chiar si din masina. De cate ori nu v-ati intors din drum sa verificati daca ati inchis usa de la intrare, geamurile sau daca ati scos din priza fierul de calcat? Iata ca, ajutat de prize inteligente si de senzori conectati la aplicatia Samsung SmartThings, puteti uita acum de aceste griji si puteti pleca relaxati unde doriti.

Optiunea SmartThings Find  din aplicatie te va ajuta sa localizezi accesoriile mobile precum telefonul, ceasul smart, castile si brelocurile SmartTag. Acestea din urma pot fi atasate de obiecte, persoane sau animale de companie care s-ar putea pierde si astfel le vei putea localiza cu usurinta. Mai mult, brelocurile SmartTag, te ajuta sa activezi de la distanta, diferite obiecte smart: poti aprinde luminile, poti porni aerul conditionat sau poti deschide televizorul, inainte de a intra in casa, printr-o simpla apasare de buton, in functie de setarile pe care le faci in aplicatia SmartThings.

Viitorul incepe acum

Daca am inceput sa ne obisnuim si cu asistentii vocali si cu televizoarele smart si chiar cu aspiratoarele-robot, sa trecem la nivelul urmator: frigiderul smart, care ne scuteste de biletele cu liste de cumparaturi si meniuri prinse cu magneti de frigiderele pe care le detinem acum. Si usa smart, cu easy-box, recunoastere faciala si display integrat.

Frigiderul Samsung cu display tactil si sistem Family Hub devine un adevarat panou de comanda al casei, impreuna cu aplicatia Samsung SmartThings. Vine cu tot felul de aplicatii deja integrate si cu trei camere video incluse, cu ajutorul carora detecteaza ce produse sunt in frigider si ce putem gati cu ele. Mai mult, pentru ca este conectat la internet, va va face recomandari de meniu saptamanal, pe baza ingredientelor si a programului fizic, dar va va spune si ce alimente ar mai trebui sa cumparati. Sau, puteti vedea de la distanta in interiorul lui si astfel, faceti cumparaturile si fara o lista dinainte stabilita. Iar daca aveti aplicatiile de livrari descarcate, puteti comanda direct in aplicatii produsele care lipsesc.

Un alt obiect ce pare din viitor este usa inteligenta, care include si compartimente gen “easy box” pe care curierul le poate deschide prin QR code pentru a ne livra cumparaturile. Usa este prevazuta cu un sistem de deschidere prin recunoastere faciala si cu un ecran tactil pe partea interioara, prin care suntem anuntati tot ce trebuie sa stim inainte sa plecam: cum e vremea, cum e traficul, notificarile pentru ziua respectiva si harta casei.

Daca v-am trezit interesul pentru a va transforma casa in “smart home”, nu uitati ca Samsung are, probabil, cel mai prietenos si bine dezvoltat ecosistem IoT, Samsung SmartThings.