Preturi personalizate in functie de fiecare proiect de business
Am ales modelul de telefon. De unde il cumpar?
Util

Am ales modelul de telefon. De unde il cumpar?

Atunci cand ne gandim sa cumparam un nou telefon mobil, dupa ce ne hotaram asupra marcii si modelului, inevitabil, cautam oferte. Iar aici, posibilitatile par a fi nelimitate. Producatori, importatori oficiali, mari retaileri, retaileri de specialitate, platforme marketplace ale magazinelor online sau ale retelelor sociale, comunitati specializate, toate aceste entitati se bat pentru atentia noastra si ne ofera ‘cele mai bune preturi’, eventual ambalate intr-o ‘oferta limitata’. Iar cand stii produsul, stii marja de pret si iti dai seama ca e chiar o oferta de nerefuzat, te mai uiti la vanzator? Verifici daca e vanzator oficial sau de unde aduce repectivele produse? De cele mai multe ori, nu.

De curand, a trebuit sa imi schimb telefonul si, cum aveam disponibil in familie un Samsung Galaxy A30, nu am mai stat pe ganduri. Momentul adevarului a venit atunci cand, dupa ce am imperecheat telefonul cu ceasul Samsung Watch Active2 si am vrut sa activez Samsung Health Monitor, cu functiile sale EKG si Blood Pressure, mesajul aplicatiei a fost “Samsung Health Monitor is not available in your current location”. Asa am aflat ca telefonul meu are CSC (Country Specific Code) de Malaezia…Si iata cum, o aplicatie gratuita, pe mine ma costa.

Nu stiu inca daca telefonul mai are si alte limitari din cauza setarilor pentru Asia. Pana sa aflu, m-am gandit sa o intreb pe Alina Stanescu, Chief Marketing Officer la GSMfit (magazin care vinde doar produse originale, achizitionate direct de la importatorii oficiali pentru Romania) de ce ar trebui sa ne indreptam doar catre producatori sau catre vanzatori oficiali atunci cand cumparam telefoane mobile.

Alina, esti in urmatoarea situatie: vezi pe internet un telefon despre care stii ca e foarte bun, il gasesti la pret de nerefuzat, oferta limitata. Il cumperi?

Eu nu l-as cumpara, pentru ca nu cred in chilipiruri, mai ales in cele electronice. Spun asta tuturor cunoscutilor: cumparati fie de la producatori, fie de la vanzatori oficiali.

Totusi, din curiozitate, as verifica: cine este vanzatorul, pentru ce tara sau regiune de pe glob e produs telefonul, daca primesc garantie, daca accesorii precum incarcatoarele se potrivesc, ce alte costuri si taxe mai am. Pe scurt, eu as cumpara doar de la producator, prin vanzatorii oficiali, cum este si GSMfit.

Sa le luam pe rand:  De ce este important sa verific cine este vanzatorul telefonului mobil si pentru ce regiune de pe glob este produs?

Producatorii de telefoane mobile si tablete au grija ca acestea sa corespunda frecventelor de emisie-receptie pentru zonele in care sunt comercializate. De exemplu, Samsung va produce mai multe variante de Samsung Galaxy S21 Ultra, in functie de zona sau tara in care vor fi vandute. Frecventele de emisie-receptie din Asia sunt diferite fata de cele din Europa, iar telefonul, daca va fi cumparat de pe piata gri (nici nu vreau sa ma gandesc la piata neagra), se va bloca frecvent, se va restarta, va avea viteze de download/upload reduse.
Acest lucru nu inseamna ca telefonul este stricat, ci mai degraba ca telefonul nu este compatibil cu zona in care te afli. Sau, asa cum ai povestit, nu poti descarca aplicatii importante, precum recent lansata Samsung Health Monitor, cu functii foarte utile precum EKG si Tensiune Arteriala.

Ca sa nu cazi in aceasta capcana, inainte de a cumpara un telefon mobil, verifica seria acestuia, unde este inclus si codul regiunii de pe glob. Telefoanele compatibile pentru Romania trebuie sa aiba terminatia RO sau EU.

eticheta telefon samsung produs pentru europa

Ce costuri suplimentare poate ascunde o achizitie impulsiva, neverificata, de la un vanzator neoficial?

In primul rand, sunt taxele suplimentare, daca vrei sa comanzi direct pe un site din afara tarii:

  • De transport, pentru produse cumparate din afara tarii
  • Taxe vamale, plus completarea declaratiilor vamale, pentru produse din afara Uniunii Europene

Apoi, garantia, care nu este valabila in service-urile autorizate ale producatorilor. Acest lucru se aplica chiar daca iti cumperi telefonul de pe un site din Romania, dar care nu este vanzator oficial. Sunt foarte multe magazine online care vand telefoane si tablete aduse din Asia, pentru ca acolo au un pret mai mic, si ofera garantia la un service de cartier, care, la randul lui, foloseste piese neoriginale. Vei avea costuri suplimentare in cazul in care telefonul are probleme – si de cele mai multe ori are.

In al treilea rand, vei avea surpriza ca accesoriile sa nu se potriveasca standardelor din Europa. De exemplu, unele telefoane au fost trimise cu incarcatoare ce nu functioneaza la noi. Astfel vei fi obligat sa cumperi incarcatorul potrivit, ceea se traduce, din nou, printr-o cheltuiala extra.

Atunci cand iti cumperi un telefon sau o tableta de la un vanzator oficial, ai produsul imediat, cu accesoriile potrivite, garantia si termenii sunt si in limba romana, iar, in cazul in care produsul este defect, il poti trimite linistit in service.

Vorbim tot mai des in ultima vreme despre nivelul de securitate pe care il au dispozitivele mobile pe care le folosim si de siguranta pe care ne-o dau atunci cand le utilizam, mai ales pentru plati si conversatii. Ce pericole se ascund in achizitionarea unui telefon de pe un site oarecare?

De cele mai multe ori, versiunile de telefoane mobile si tablete care nu sunt comercializate in tara noastra, dar pot fi cumparate de la vanzatori neoficiali, vor avea sistemul de operare modificat si vei avea nevoie de cunostinte avansate pentru a fi sigur ca sistemul de operare folosit este cel original, neatins, fara probleme de securitate.

Mai sunt si asa numitele “aplicatii inutile”, poti avea supriza de a-ti vedea dispozitivul plin de “bloatware” chinezesc, aplicatii care pot crea probleme de securitate, dar si ca Google Play sa nu poata functiona pentru piata in care te afli. Sau, cum ai povestit chiar tu, codul CSC al telefonului sa nu fie Romania sau alta tara din Uniunea Europeana, ci o tara din Asia, iar anumite aplicatii sa fie restrictionate.

Pana la urma, ar fi pacat sa cumperi un flagship, indiferent de marca, sa platesti, totusi, o suma considerabila si sa nu te poti bucura de adevarata lui valoare. 

Nu este nimic in neregula sa compari preturile unui model de telefon la mai multe magazine. Chiar recomand sa faci asta, ca sa alegi cea mai buna oferta, dar nu uita cel mai important lucru: sa compari mere cu mere, nu si cu alte fructe. Respectiv sa alegi dintre ofertele vanzatorilor oficiali oferta care ti se pare cea mai avantajoasa, din punct de vedere al pretului sau al altor beneficii. Spre exemplu, in programul nostru de fidelizare, GSMfit Clubclientii au, pe langa preturi preferentiale, si alte oferte exclusive.

Anterior 5 Solutii Knox de securizare si eficientizare a fluxului de lucru Urmatorul Cum sa alegi smartwatch-ul Samsung potrivit
0 Comment(s)
To Top