Preturi personalizate in functie de fiecare proiect de business
Dictionar telecom de la H la N
Util

Dictionar telecom de la H la N

HDR, IMEI, IP68, si chiar, aparent banalul, Internet ni se dezvaluie cu explicatii surprinzatoare, mai ales daca nu suntem persoane cu profil tehnic. Cum a fost revolutionata imaginea de catre tehnologia HDR, cum pot companiile de telefonie mobila sa blocheze telefoanele furate sau ce inseamna, de fapt, waterproof?

Iata numai cateva intrebari la care gasim raspunsul cu ajutorul termenilor din dictionarul telecom, de la H la N.

HDR

Considerata “viitorul imaginii digitale” in urma cu peste 15 ani, tehnologia High Dynamic Range este cea care a revolutionat lumea fotografiei digitale. Termenul din dictionarul telecom reprezinta un set de tehnici folosit in fotografie si grafica computerizata, astfel incat imaginea sa redea cu foarte mare acuratete diversitatea luminoasa din lumea reala, de la imaginile foarte intunecate la cele extrem de luminoase. Fata de o imagine digitala obisnuita, imaginea HDR poate stoca fidel diferente foarte mari de luminozitate din natura. Incorporata initial in camerele foto digitale, tehnologia HDR si-a extins aplicabilitatea recent pe toate tipurile de ecrane, de la cele ale telefoanelor la cele ale televizoarelor.

IMEI

Este acronimul pentru Identificatorul Internaţional de Echipament Mobil (International Mobile Equipment Identity). Acesta reprezinta amprenta telefonului mobil si, totodata, un standard in industria telecom. Este vorba despre un numar de 15 cifre, unic pentru fiecare dispozitiv.

A nu se confunda cu numarul de serie, care este si el un numar unic al dispozitivului. Spre deosebire de acesta, IMEI se foloseste doar pentru telefoanele mobile si alte dispozitive de comunicare care folosesc retelele de telecomunicatii (2G/3G/4G/5G).

Producatorii si companiile de telefonie mobila isi comunica aceste coduri unice. De exemplu, cu ajutorul lor, acestia pot urmari telefoanele care sunt furate sau pierdute si astfel pot fi blocate.

  • In cazul in care cumparati un telefon la mana a doua sau de la un vanzator oarecare, trebuie sa cereti acest cod inainte de a plati pentru telefon. Si, bineinteles, sa il verificati. De exemplu, daca nu aveti la indemana cutia telefonului, pentru a afla codul IMEI, trebuie sa urmati trei pasi: Settings - About PhoneStatus.
  • Apoi, pentru a verifica daca este blocat, pe lista neagra sau doar tara pentru care a fost produs, puteti apela la o platforma de verificare gratuita.
  • Totusi, pentru a evita astfel de situatii, va recomandam sa achizitionati telefoane mobile si accesorii de la producatori, dealeri sau revanzatori autorizati.
Internet

Provenit din alaturarea partiala a doua cuvinte din limba engleza – interconnected si network, termenul desemneaza reteaua mondiala de calculatoare conectate conform unor protocoale sau reguli de comunicare, precum:

  • TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol)
  • UDP (User Datagram Protocol)
  • DNS (Domain Name System)
  • IMAP (Internet Messages Access Protocol)
  • HTTPS (Secure Hypertext Transfer Protocol)
  • FTP (Files Transfer Protocol)
  • SSL (Secure Sockets Layer)
  • WAP (Wireless Application Protocol)

Acestea stabilesc reguli pentru diferite aplicatii precum transferul de fisiere, gestionarea numelor de domenii, criptarea datelor, transmiterea de mesaje, accesul la internet de pe dispozitive mobile.

Aparitia internetului isi are originea in rivalitatea ruso-americana de la mijlocul secolului XX. Mai ales dupa lansarea in spatiu, de catre sovietici, a primului satelit artificial, Sputnik, in 1957, americanii au inceput sa investeasca masiv in dezvoltarea noilor tehnologii. In proiect a fost implicat atat Pentagonul cat si marile universitati americane, prin departamentele lor de cercetare, Astfel, in 1969 are loc prima conexiune de tip “internet” intre UCLA (University of California Los Angeles) si Stanford Research Institute. Aceasta avea la baza protocolul TCP/IP. Reteaua construita atunci se numea ARPANET, incluzand si alte doua universitati – University of California Santa Ana si University of Utah.

Desi adesea confundat cu internetul, web-ul, www sau W3C este un serviciu de internet, aparut in 1989, dupa 20 de ani de la prima conexiune de internet. Web-ul reprezinta colectia uriasa de informatii legate intre ele care pot fi accesate prin intermediul retelei mondiale de Internet.

In 1991, americanii permit utilizarea Internetului in scopuri comerciale, creand premisele dezvoltarii comertului electronic.

Intranet

O reţea privata care foloseşte aceleaşi tehnici ca şi Internetul, dar este accesibilǎ doar utilizatorilor autorizaţi.

IP67, IP68

IP (Ingress Protection) reprezinta gradul de etanseitate al dispozitivelor electronice la patrunderea de corpuri solide, precum praful, si lichide, precum apa.

Acest standard se prezinta sub forma IP urmat de doua cifre. Prima cifra se refera la corpurile solide, a doua – la lichide. Litera X poate reprezenta fie lipsa de protectie, fie lipsa certificarii pentru caracteristica respectiva.

Gradul de protectie impotriva corpurilor solide, a obiectelor mici si a prafului variaza de la 0 (sau X) la 6, unde 6 reprezinta nivelul de protectie totala.

Pentru protectia impotriva patrunderii lichidelor, avem niveluri de la 0 la 9x. Aici diferentele merg de la protejarea impotriva picaturilor de apa, la pulverizarea cu jet de apa de presiuni diferite si scufundarea permanenta pana la maxim 4 metri adancime.

De exemplu, un telefon mobil cu IP67 sau IP68 are urmatoarele grade protectie:

6 = protectie totala la praf

7 = protectie la scufundarea in apa cu adancimea de maxim 1metru timp de 30 de minute

8 = protectie la scufundarea permanenta in apa, la maxim 4 metri adancime (adancimea maxima difera in functie de producator)

Important pentru utilizatori:

  1. Cititi cu atentie instructiunile dispozitivelor pe care le cumparati, chiar daca e plictisitor si literele sunt foarte mici. Acestea mentioneaza standardele de etanseitate IP si nivelurile de protectie.
  2. Toate testele de rezistenta la apa se fac in apa curata nesalina. Asadar, nu intrati in mare sau in lacuri saline cu telefonul sau ceasul la mana, chiar daca pe ele scrie “waterproof”.

Faptul ca un dispozitiv este rezistent in apa la adancime mare, nu inseamna ca nu poate fi deteriorat de jetul de apa sau de pulverizarea altor lichide asupra lui.

JAVA

Este un limbaj de programare lansat in 1995 si actualizat in permanenta, care permite rularea unei aplicatii indiferent de sistemul de operare.

LAN

Este acronimul pentru Local Area Network si se refera la o retea de comunicare locala, restransa la o zona limitata geografic, de obicei in jur de cateva sute pe metri. Spre exemplu, acest tip de retea este folosit in cadrul companiilor, unde mai multe computere au acces la aceleasi resurse, cum ar fi imprimante sau router. Accesul se poate face prin cablu sau wireless (caz in care vorbim de WLAN, Wireless Local Area Network). Reteaua locala nu utilizeaza circuitele furnizorilor de internet.

Melodii WAV

Formatul WAV se refera la fisierele audio necomprimate, de o calitate foarte buna, dar care ocupa foarte mult spatiu de stocare pe dispozitive. Este formatul utilizat pe scara larga in industria muzicala. De pilda, acesta este formatul in care sunt inregistrate melodiile pe CD-ROM. De asemenea, acesta este formatul utilizat de diferite aplicatii pentru a stoca fisiere de dimensiuni mici. Un exemplu sunt tonurile de apel, care pot fi scurte fragmente din melodii cunoscute. De obicei, acest format se converteste in MP3, care ofera aceeasi calitate a sunetului si economiseste spatiu de stocare.

NFC

Near Field Communication sau comunicarea de proximitate, se refera la comunicarea de tip wireless, prin unde radio, la o distanta de maxim 10 cm, fara a fi nevoie de o retea intermediara (de exemplu GSM). 

Sistemele de control al accesului (toate tipurile de carduri de acces), sistemele de plati electronice contactless, codurile QR, sincronizarea telefonului cu sistemele multimedia ale autoturismelor, sunt doar cateva dintre cele mai importante utilizari ale acestei tehnologii.

Pentru a putea comunica in acest sistem, dispozitivele trebuie sa aiba instalat un cip NFC. Tehnologia a fost dezvoltata incepand din anul 2004 de Sony, Nokia si Philips. Primul telefon mobil care a beneficiat de aceasta tehnologie a fost Nokia 6131. Primele telefoane inteligente cu NFC sunt Samsung Galaxy S6 si iPhone6, toate modelele ulterioare fiind dotate cu NFC.

NMT

Sistemul Nordic de Telefonie Mobila (Nordic Mobile Telephony) reprezinta prima generatie a retelei de telefonie celulara (1G). Aceasta era o retea analogica, utilizata doar in tarile nordice la inceputul anilor 80 si aparuta ca raspuns la aglomerarea retelelor de telefonie mobile din aceasta zona. NMT functiona intre benzile de 450 şi 900MHz, fiind prima tehnologie care a oferit roaming internaţional, deşi doar în tarile nordice.

Daca in prima parte a dictionarului telecom am aflat ce inseamna ANC, Broadband sau GSM, in acest articol am clarificat ce inseamna codul IMEI, standardele de etanseitate IP si la ce ne foloseste tehnologia NFC.

Urmeaza OIS, Qi, RDS, VoIP, WWW si alti termeni des intalniti, la a caror clarificare speram sa contribuim.

 

Anterior Dictionar telecom de la O la S Urmatorul Dictionar Telecom de la A la G
1 Comment(s)
Cristian Z
Dicționarul dumneavoastră nu conține o traducere pentru "header"
Reply Mar 06, 2024 13:16
To Top