Preturi personalizate in functie de fiecare proiect de business
Dictionar telecom de la T la X
Util

Dictionar telecom de la T la X

Am ajuns la ultima parte din dictionarul telecom. La ce foloseste tehnologia Tri-band, care e diferenta dintre UI si UX, cum se numeste tehnologia prin care se pot sincroniza calendarele, precum si ce reprezinta de fapt www, cititi in randurile de mai jos.

Tri-band

Tehnologia Tri-band se refera la dispozitivele mobile, de obicei telefoane, dar si routere, care pot opera pe trei frecvente de banda. Cele mai utilizate frecvente pentru telefonia mobila sunt GSM900, GSM1800 si GSM1900, majoritatea telefoanelor mobile fiind construite sa functioneze pe aceste trei frecvente.

Routerele functioneaza pe frecventele de 2.4 GHz si 5 GHz, aceleasi pe care le folosesc si cele mai multe dispozitive electronice. In cazul routerelor Tri-band, a treia frecventa este tot 5.0 GHz. Astfel, pe un router Tri-band, se creeaza practic trei retele WiFi, pe care se pot conecta mai multe dispozitive, conexiunea fiind mai stabila decat in cazul routerelor Dual-band. Cele doua frecvente (de 2.4 GHz si 5 GHz) au functionalitati diferite. De exemplu, in cazul jocurilor online si al video streamingului, frecventa de 5 GHz asigura viteza semnalului, deoarece undele sunt mai scurte si mai rapide. Pe de alta parte, frecventa de 2.4 GHz este mult mai utila pentru functionarea dispozitivelor din casa, pentru ca undele radio de pe aceasta frecventa, desi mai lente, sunt mai lungi si nu sunt obstructionate de obstacole precum peretii.

TrueSync

Cu ajutorul acestei tehnologii, se pot sincroniza, de exemplu, calendarele si registrele de adrese. De asemenea, permite sincronizarea instrumentelor cu sau fara fir, a desktopurilor, a aplicatiilor şi serviciilor bazate pe server.

UI

Interfata Utilizatorului (User Interface) este spatiul unde au loc interactiunile dintre utilizatori si dispozitive. UI sau design-ul vizual al unui proiect web se refera la elementele grafice care compun respectivul spatiu: culori, fonturi, imagini, asezare in pagina, care fac ca aspectul final al paginilor sa fie atractiv pentru utilizator.

Uplink

Aceasta este o statie terestra care transmite un semnal radio catre un satelit de comunicatii. Facilitatea de transmitere sau uplink-ul consta intr-o antena de forma unei farfurii si amplificatoare de mare putere. Uplink-ul este ca releul unei statii radio sau TV, cu exceptia faptului ca isi concentreaza semnalele intr-o singura directie, prin intermediul antenei care furnizeaza un semnal puternic catre un anumit satelit de telecomunicatii.

Upload

Copierea unui fisier din computer intr-un sistem-gazda (host). Upload este termenul folosit pentru trimiterea informatiei printr-o retea. Spre deosebire de acesta, download se refera la primirea informatiei intr-o retea. Pentru a economisi costurile legate de conectare, utilizatorii descarca informatia pe un disc local si lucreaza offline.

URL

Numita in limbajul colocvial “adresa web”, Adresa Uniforma pentru Localizarea Resurselor (Uniform Resource Locator) reprezinta sistemul de localizare al Internetului. Aceasta reprezinta un standard introdus de Tim Berners-Lee, fondatorul www, pentru a fi utilizat in World Wide Web. Schema unui URL este formata din protocol (in general, HTTPS), numele domeniului (nume_DNS), precum si numele si calea resursei de pe discul local.

Un exemplu de url arata astfel: <protocol>://<nume_DNS>/<nume_local>.

USB

Magistrala Seriala Universala (Universal Serial Bus) este o metoda universala de transmisie de date intre aparatele digitale dar si de alimentare cu energie electrica a diferitelor dispozitive digitale periferice.

Aceasta specificatie a fost creata in 1996 de o organizatie non-profit, USB Implementers Forum, din care faceau parte mari companii IT precum Intel, Microsoft, Compaq si IBM. Interfata USB, de tip plug and play, este foarte usor de folosit si a devenit principala cale de conectare la un desktop sau laptop a majoritatii perifericelor, precum mouse, stick de memorie, imprimante, tastatura, scanner si altele.

De la tehnologia USB 1.0, care transmitea date low speed, de doar 1.5 Mbps, in numai doi ani s-a ajuns la viteza de 12 Mbps. Apoi, prin actualizari succesive, s-a ajuns in 2017 la o rata de transfer SuperSpeed+, prin conectorul USB-C, de 10 Gbps si 20 Gbps. Ultima versiune, bazata pe tehnologia Thunderbolt este USB4 si a fost lansata in august 2019, fiind capabila de o rata de transfer de pana la 40 Gbps.   

Odata cu tehnologia s-au dezvoltat si tipurile de porturi si conectori USB. Astfel, exista urmatoarele tipuri de porturi si conectori:

  • USB A, cel mai comun tip de conector si port de pe computere si laptopuri
  • USB B, folosit pentru imprimante, scannere si dispozitive de mari dimensiuni
  • Micro-USB, folosit pe tablete, smartphones, camera foto/video digitale
  • USB-C, cea mai noua versiune de conector, aparuta in 2014, similar cu Micro USB, utilizat de majoritatea smartphones-urilor, laptopurilor si tabletelor noi.

Pentru a le diferentia, dupa viteza de transfer, urmariti culorile de pe porturi. Astfel, cele de culoarea neagra, au viteze de transfer mai mici, iar cele de culoare albastra – viteze mari de transfer. Ultima versiune tehnologica ultra-rapida, USB4 Thunderbolt, se diferentiaza prin port de culoarea rosie.

UX

User Experience (Experienta Utilizatorului) este etapa in care se proiecteaza UI, etapa de concept. In aceasta etapa, conteaza cunoasterea comportamentului utilizatorului, a preferintelor si a nevoilor acestuia, dar si a emotiilor si perceptiilor pe care le va creea folosirea produsului sau a serviciului web.

Voicemail

Mesagerie vocala - Serviciu care accepta imediat apeluri ce va sunt destinate, daca telefonul nu este in aria de acoperire, daca este inchis, ocupat sau nu raspundeti. Serviciul poate fi activat pentru toate cele patru cazuri sau doar pentru unul singur. Serviciul va notifica, imediat ce va deschideti telefonul, daca v-a cautat cineva si daca v-a lasat un mesaj in cutia vocala.

VoIP

Protocol Voce Prin Internet (Voice Over Internet Protocol) reprezinta orice tip de hardware sau software care permite oamenilor sa foloseasca Internetul ca mediu de transmisie pentru efectuarea apelurilor telefonice.

VPN

Reţea Virtuala Privata (Virtual Private Network) reprezinta folosirea unei retele publice de internet ca pe o retea privata, beneficiind de functionalitatea, securitatea si politicile retelei publice. VPN-urile folosesc protocoale criptate care asigura confidentialitatea datelor si informatiilor transmise, integritatea mesajelor si autenticitatea expeditorului. Pentru a preveni dezvaluirea informatiei private, VPN-urile functioneaza pe baza de autentificare a utilizatorului.

WAP

Wireless Application Protocol sau Protocolul Comunicatiilor Fara Fir este un standard pentru accesarea informatiilor printr-o retea mobila fara fir. Un browser WAP permite dispozitivelor mobile sa aiba acces la internet.

WLAN

Retea Locala Wireless (Wireless Local Area Network) este o retea radio redusa ca acoperire, amplasata in spatiile cu trafic intens cum ar fi salile de asteptare din aeroporturi, hotelurile si restaurantele. WLAN permite utilizatorilor saǎ acceseze reteaua fixa in sistemul wireless, oferind acces cu viteza mare (descarcare pana la 11Mbit/s) catre servere aflate la distanta. Tehnologiile-cheie WLAN sunt familia IEEE802.11 si ETSI HIPERLAN/2.

WWW

World Wide Web sau Reteaua Mondiala Informationala este totalitatea site-urilor, informatiilor si documentelor de tip hypertext legate intre ele, care pot fi accesate prin reteaua mondiala de internet.

Documentele pot fi gasite cu ajutorul identificatorului unic numit URL. Hipertextul este afisat cu ajutorul unui program de navigare denumit browser, care descarca paginile web de pe un server si le afiseaza pe un terminal (desktop, laptop, telefon etc) al utilizatorului.

Web-ul a fost inventat in 1989 la Geneva, la CERN (Centrul European de Cercetari Nucleare). Propunerea initiala a fondatorului sau, Tim Berners-Lee, a fost pentru o colectie de documente cu legaturi intre ele, cu scopul de a elimina problemele de comunicare dintre cercetatorii de la centru.

In 1994, CERN si Universitatea Americana MIT au fondat Consortiul World Wide Web, cu obiectivul de a dezvolta web-ul, de a standardiza protocoalele si de a incuraja legaturile intre site-uri.

Berners-Lee si echipa lui au dezvoltat si primele versiuni ale celor patru componente principale ale sistemului www:

  • Protocolul de intercomunicatie HTTP
  • Browserul
  • Limbajul HTML, pentru descrierea hipertextului care sa poate fi afisat de browser
  • Serverul web

Confundat adesea cu reteaua (net) si devenit termen generic pentru tot ceea ce se intampla in mediul virtual, www este doar una din numeroasele aplicatii si servicii disponibile pe Internet. Email-ul, e-commerce-ul, televiziunea si telefonia video prin internet, chat-ul, aplicatiile video, video on demand sunt doar cateva exemple de alte servicii de internet. Pe de alta parte, este adevarat ca www este un integrator, oferind posibilitatea accesarii acestor servicii prin interfete specifice. Este motivul pentru care granitele dintre www si celelalte servicii de internet se sterg adesea.

XML

Exensible Markup Language (Sistem Extensibil de Marcare) este un meta-limbaj de marcare recomandat de Consortiul Web, folosit la crearea altor limbaje de marcare. Acest limbaj a fost proiectat in scopul transferului de date intre aplicatii pe internet.

Dictionarul telecom de la A la X

Am trecut in revista, timp de patru episoade, cei mai folositi termeni din industria telecom. Speram ca v-am ajutat sa descifrati acronime si sa va minunati atunci cand ati descoperit istoria cuvintelor pe care le folosim de multe ori fara sa ne intrebam ce inseamna cu adevarat. Iar daca vreodata vreti sa va aduceti aminte sau sa explicati altora, va asteptam sa reveniti la articolele de dictionar telecom, de la A la G, de la H la N, de la O la S sau la acest articol.

Anterior Arheologia și cerul Urmatorul Samsung Galaxy Buds2 - Experienta sunetului exceptional
0 Comment(s)
To Top