Telefonul mobil este astazi parte integranta din viata noastra, depasindu-si menirea initiala de „telefon fara fir” si facilitator al unei convorbiri la distanta. De la banala convorbire la mesagerie, suport de lucru, aparat foto, camera video, instrument de plata si dispozitiv medical, telefonul mobil este, pentru multi, acel unic obiect pe care l-ar lua cu ei pe o insula pustie. Si totusi, in urma cu aproape o jumatate de secol, asa ceva nu era posibil decat in filmele de fictiune.
Prima convorbire de pe un telefon mobil
Pe 3 aprilie 1973, aflat pe 6th Avenue in centrul New York-ului, inginerul Marty Cooper de la Motorola isi suna rivalul de la Bell Labs, pe Joel S. Engel, sa ii comunice marea veste. “Hei, Joel, te sun de pe un telefon celular, un telefon celular adevarat, portabil, un telefon celular adevarat!” Iar Joel ii inchidea telefonul…
Desi inginerul Cooper nu a avut o convorbire de succes, din punct de vedere tehnic si istoric, acesta a fost primul apel efectuat de pe un telefon mobil. Astfel, telefonul Motorola numit DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage) devine prototip pentru prima generatie de telefoane mobile. Acesta avea o inaltime de 23 cm, o greutate de 1.1.kg si intra in istorie cu porecla de „caramida”. Bateria avea o durata de 20-30 de minute de utilizare, iar incarcarea telefonului dura 10 ore.
Totusi, de la aceasta convorbire istorica, au mai trecut inca zece ani pana cand telefoanele mobile au intrat in viata oamenilor si au inlocuit telefonia fixa.
La inceputul anilor 80, mai precis in 1982-1983, apar primele telefoane celulare - Mobira (Nokia) Senator si Motorola DynaTAC 8000X. Motorola este mentionat ca fiind primul telefon mobil comercial din lume, inclusiv de Enciclopedia Britannica, datorita asemanarilor cu prototipul. Pretul primelor telefoane mobile era de circa 4000 USD, echivalentul a 10.000 USD, astazi.
De la statii radio la telefoane mobile
Inceputul secolului XX a marcat aparitia comunicatiilor radio si a telefoniei fixe, ceea ce a dus la o adevarata revolutie a comunicarii. De aici, pana la gandul de a putea comunica in miscare, fara cabluri, de oriunde catre oriunde in lume, a fost doar un pas.
In 1910, inventatorul suedez Lars Magnus Ericsson reuseste sa se conecteze la reteaua de telefonie fixa nationala, printr-o antena instalata pe masina sa. Cu doi ani inainte, in Statele Unite, fusese emis un patent pentru un telefon fara fir.
Radio-comunicatiile se dezvolta in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Apoi, la mijlocul anilor 40, un inginer american de la Bell Laboratories scria un memo intern in care isi exprima viziunea de a crea o retea de telefoane mobile.
De altfel, in 1947, inginerii Bell Labs pun bazele telefoniei celulare. Ei isi dau seama ca, prin constructia unei retele de „celule” (mici zone) de acoperire de forma hexagonala lipite intre ele, se facilita o comunicare mobila mai rapida. Astfel, Motorola inventeaza tehnologia care a stat la baza dezvoltarii telefoanelor mobile.
In acest timp, concurentii de la AT&T (American Telephone &Telegraph) se concentrau pe telefoanele auto, practic niste statii de emisie-receptie, care aveau nevoie de foarte mult curent electric, pentru a functiona. Sunt celebre imaginile din anii 50 cu taximetristi si oameni de afaceri vorbind la telefonul „mobil” din propriile masini.
In schimb, Motorola a construit telefoane mobile pornind de la o solicitare a politiei din Chicago care avea nevoie ca politistii sa poata comunica intre ei in timpul patrulelor. De aici, utilizarea lor s-a extins la taximetristi si serviciile de ambulanta. Totusi, dezvoltarea telefoniei mobile era franata de numarul mic de frecvente disponibile.
In 1969, un grup de ingineri din tarile nordice pune bazele Nordic Mobile Telephone (NMT), cu scopul de a dezvolta un sistem de telefonie mobila bazat pe accesibilitate. Apoi, in 1982, ingineri din 11 tari europene adopta sistemul nordic NMT si pun bazele standardului international GSM (Sistemul Global pentru Comunicatii Mobile) ce va fi adoptat in 1987. Acesta era bazat pe interoperabilitate fara frontiere, costuri reduse, calitatea convorbirilor si folosirea unor frecvente de banda consecutive.
Valizele mobile si telefonul "Gorba"
1983
Motorola DynaTAC 8000x este primul telefon mobil aprobat in Statele Unite pentru uz comercial. Prima convorbire telefonica America – Europa are loc intre fostul presedinte Ameritech Mobile Communications si stranepotul lui Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului, care se afla in Germania. Acesta este un alt moment de cotitura in istoria telecomunicatiilor.
1985
Apare primul telefon Siemens, care arata ca o mica valiza.
1987
Apare primul telefon Nokia, Mobira Cityman 900, mai compact, mai usor (dar, totusi, 800 gr...), dar si mai scump, destinat unor consumatori premium. Este celebra fotografia in care Mihail Gorbaciov, presedintele URSS din acea vreme, vorbeste la un telefon Mobira Cityman 900, cu ministrul sovietic al comunicatiilor.De altfel, dupa publicarea acestei fotografii, telefonul a primit porecla „Gorba”.
1988
Apare primul telefon Samsung portabil, SH-100, primul telefon mobil creat si produs in Coreea de Sud.
1989
Motorola, inventatorul primului telefon mobil, creaza primul telefon cu clapeta, Motorola MicroTAC, mai mic, mai usor de purtat in geanta, cu o antena mai mica si chiar mai elegant, pentru acea vreme.
Urmatorul deceniu va consemna un salt urias in istoria telefonului mobil. GSM, SMS, telefoane inteligente, touchscreen, tastatura QWERTY, ecran color, preturi accesibile si continut pe telefonul mobil, toate acestea vor fi posibile in anii 90. Telefonia mobila se va dezvolta pe scara larga si va patrunde si in Romania.