Continuam incursiunea noastra in istoria telefoanelor mobile. Daca in primii ani ai mileniului trei, 1999-2000, s-au dezvoltat cele mai multe caracteristici, telefonul mobil devenind aparat foto, camera video, radio, harta, canal de comunicare scrisa si birou mobil, in urmatorii ani, producatorii au perfectionat aceste optiuni. Revolutia datelor mobile de la inceputul anilor 2000 a avut un impact major in dezvoltarea telefoanelor inteligente si transformarea lor in tovarasi de viata, in al doilea deceniu al mileniului trei.
Cu 3G incepe revolutia de date mobile
2001
-
Nokia lanseaza primul telefon cu facilitati IR (infrarosu), cu radio si calendar incorporate. Nokia 8310 costa 500 USD la momentul lansarii.
-
Ericsson este primul producator care introduce tehnologia Bluetooth pe telefonul Ericsson 520m.
2002
-
Desi nu este primul telefon mobil cu camera video, Sony Ericsson T68i este primul telefon mobil pe care lumea telecom il ia in serios pentru aceasta facilitate si momentul in care dezvoltarea telefoanelor mobile cu camera video devine de interes pentru producatori.
2003
- Standardul international 3G incepe sa fie adoptat la nivel global, fapt care deschide era internetului mobil si paveaza drumul catre dezvoltarea telefoanelor inteligente.
- Motorola A830, NEC e606 si NECe808 sunt primele telefoane care functioneaza in reteaua 3G.
- Muntele Everest este “acoperit” cu reteaua 3G, Nepalul fiind una din primele tari din Asia care a oferit serviciul 3G.
2004
-
Se lanseaza primul telefon Huawei, C300. Compania chineza activa inca din 1987 pe piata telecom, cand a fost creata de cinci investitori chinezi la Shenzen. In acea perioada, guvernul chinez avea in vedere modernizarea retelei de telefonie fixa, ramasa subdezvoltata.
Iar daca nu stiti ce inseamna “huawei”, numele unuia dintre cei mai mari producatori de telefoane mobile de astazi, inseamna “China promite” (“hua” inseamna China, iar “youwei” – a promite). - Apare Motorola RAZR V3, cel mai popular telefon si mai bine vandut telefon Motorola de pana acum. Este promovat de David Beckham.
- Producatorii de telefoane incearca sa produca aparate care nu doar ca functioneaza mai bine, dar si arata mai bine, sunt mai subtiri, mai mici, cu un design mai elegant.
2005
- Sony si Ericsson incheie un parteneriat prin care produc primul telefon mobil care poarta numele Walkman, faimosul brand de reportofoane din anii ‘80-’90. Astfel, Sony Ericsson W800 este unul dintre primele telefoane mobile care promoveaza experienta audio. De fapt, acesta a fost si unul dintre primele telefoane mobile care a promovat alte caracteristici decat cele de baza. Camera video cu posibilitatea de inregistrare, Bluetooth, conexiune cu infrarosu, jocuri, WAP browser si retea 3G sunt doar cateva dintre caracteristicile care l-au scos in evidenta la vremea respectiva.
Blackberry accelereaza comunicarea
2006
- BlackBerry devine marca momentului, oferind utilizatorilor posibilitatea de a avea emailul instalat pe telefonul mobil si, poate mai important, posibilitatea de a comunica instantaneu in scris, prin serviciul BlackBerry Messenger. A fost un moment de cotitura pentru tot ceea ce inseamna comunicare de business.
- Dintr-o data, angajatii si antreprenorii aveau posibilitatea de a-si verifica emailul si de a raspunde mult mai rapid solicitarilor, direct de pe telefon. Pe de alta parte, emailul pe telefonul mobil a reprezentat poarta de intrare a muncii in spatiul nostru personal, oriunde ne-am afla.
- Iar comunicarea scrisa instantanee in scris a transformat acest telefon intr-un accesoriu de care nu te puteai dezlipi. A fost, probabil, primul moment in care telefonul mobil a inceput sa dea dependenta.
- Apoi, Blackberry avea ecranul mult mai mare, tastatura QWERTY si camera foto mult mai buna decat telefoanele competitiei. Alaturi de aspectul foarte elegant al murei negre, acestea au facut din marca BlackBerry un simbol al statutului social al detinatorilor. BlackBerry Pearl, Curve si Bold au fost varfuri de gama de care cu greu s-au despartit posesorii, odata cu aparitia ecranului tactil.
- Pana in 2016 cand a anuntat ca nu va mai produce telefoane mobile, BlackBerry a tinut pasul cu inovatia. Si-a imbunatat permanent caracteristicile, a trecut la ecran tactil, dar a incercat, o vreme, sa nu renunte nici la tastatura care l-a facut celebru si care i-a adus foarte multi fani. Totusi, BlackBerry KeyOne si Key2 au fost ultimele modele produse sub marca BlackBerry.
Apple - creatorul primului smartphone
2007
- Apare primul iPhone, un telefon cu ecran de 3.5 inch, rezolutie de 480x320 pixeli si un processor de 412 MHz. Se pozitioneaza ca un telefonul scump, elegant, minimalist, fara tastatura si cu un singur buton. Se vinde pentru 499 USD si un contract pe doi ani.
- Este un moment de cotitura in istoria telefonului mobil, atat pentru inovatia de produs cat si pentru cea de sistem. Apple este prima companie care isi da seama ca puterea brandului va sta in crearea unui ecosistem, in care sa functioneze toate produsele sale si cu care sa isi loializeze clientii.
- Si totusi, primul telefon Apple nu a beneficiat de laude si de un pronostic prea bun. Si nici nu a fost primul telefon cu touchscreen, aparuse LG Prada inaintea lui. Dar a fost prima lansare demna de luat in seama a unui telefon inteligent.
- Cu toate acestea, pana in 2010, cand s-a lansat iPhone 4, telefoanele lansate de compania creata de Steve Jobs, nu erau cele mai performante. Erau, insa, un nou simbol al statutului social, iar aceasta pozitionare premium a sustinut atat pretul cat si expansiunea brandului Apple.
- Odata cu lansarea iPhone 4, Apple intra intr-o perioada de ascensiune. Noul telefon este mai rapid, foloseste ecranul performant Retina, are o rezolutie imbunatatita si un nou sistem de operare iOS4. In plus, apare camera frontala si posibilitatea convorbirilor video, prin intermediul FaceTime.
- Urmatoarele modele iPhone marcheaza imbunatatiri ale vitezei de procesare a datelor si vor fi cel mai redutabil competitor pentru Samsung.
- Tot in 2007 se lanseaza si Nokia N95, telefonul cu cele mai mari vanzari din anul respectiv. Acest telefon se pretindea “inteligent” pentru caracteristicile sale, complet diferite de cele ale iPhone 4. Cu toate acestea, concura cu nou lansatul iPhone. Nokia a platit scump aceasta abordare indrazneata. In 2013, Nokia a ajuns la cota de piata infima, de circa 2%, pe piata telefoanelor mobile.
Prima conexiune 4G si WhatsApp - mirajul mesageriei instantanee
2008
- T Mobile G1 este primul telefon cu sistem Android, departe de ceea ce stim ca inseamna astazi.
Se da startul competitiei iOS versus Android. Se lanseaza AppStore si Android Market (precursorul Google Play Store) si debuteaza astfel “cultura” aplicatiilor mobile, dar si piata care astazi a ajuns la peste 77 miliarde USD.
2009
- Huawei sustine aparitia retelei 4G si realizeaza prima conexiune de mare viteza in Marea Britanie, la o rata de transfer al datelor de 150 Mbps. Cu toate acestea, abia in 2012 se va lansa prima retea comerciala 4G.
- Se lanseaza aplicatia WhatsApp, serviciul de mesagerie prin internet, care a revolutionat felul in care trimitem si primim mesaje. Modul instantaneu in care comunicam, facilitata de conexiunea rapida la internet a facut ca acest serviciu sa fie cu 50% mai popular decat serviciul traditional de SMS. WhatsApp a ajuns la 1.2 miliarde de utilizatori si 10 miliarde de mesaje transmise zilnic.
- Se lanseaza Facebook, aplicatia care va cuceri lumea prin promisiunea de a transforma omenirea intr-o uriasa comunitate de prieteni si de a aduce oamenii impreuna.
Istoria continua
Dupa anii de dezvoltare a caracteristicilor telefoanelor inteligente, precum si a transferului de date, vom asista, in al doilea deceniu al mileniului trei, la transformarea telefoanelor mobile in companioni inteligenti, de care nu ne vom putea desparti, care ne vor da dependenta noua si copiilor nostri si care ne vor suplini nevoia de comunicare, de socializare, de relaxare si de invatare.
In anii 2010-2020, Samsung, Huawei si iPhone isi vor disputa suprematia pe piata telefoniei mobile, ducand pana la razboaie comerciale. Retelele 4G si 5G vor sustine dezvoltarea inteligentei artificiale, iar aplicatiile mobile vor cuceri lumea.