snapdragon 8 gen 3 versus exynos 2400, de ce sunt folosite ambele pentru modelul samsung galaxy s24

Iti place Samsung si te gandesti sa iti schimbi telefonul cu unul dintre ultimele modele flagship, lansate cu mai putin de o luna in urma, pe 17 ianuarie 2024. Totusi, o urma de indoiala nu iti da pace. In timp ce S24 Ultra este echipat cu procesorul creat de Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 3, pe toate pietele din lume, variantele mai mici, Samsung S24+ si Samsung S24, au procesoare diferite in functie de regiunea in care se vand, respectiv: Snapdragon 8 Gen 3 in America de Nord, China si Coreea de Sud, si Exynos 2400, creat de Samsung Foundry, in Europa si pe celelalte piete internationale.

Iti mai aduci aminte si de faptul ca anul trecut toata lumea era fericita pentru ca, pentru prima oara dupa mult timp, toate variantele de Samsung S23 Ultra, S23+ si S23 aveau procesor Snapdragon 8 Gen 2, si nu se mai incalzeau asa de tare ca modelele mai vechi, plus ca erau foarte rapide si perfecte pentru multitasking. Pai asta vrei si tu – multitasking, ca ai din ce in ce mai multe lucruri de facut. Si repede! Oare de ce or fi facut, din nou, cei de la Samsung aceasta separare? Adica europenii nu merita si ei cel mai performant procesor, ca asa pare sa fie Snapdragon la prima vedere?

Inainte sa fii dezamagit de aceasta concluzie pripita, iata o surpriza: americanii, la randul lor, cred ca sunt dezavantajati fata de europeni, deoarece considera procesoarele Exynos 2400 mai performante. Au motive sa creada acest lucru? Pai nu e capra vecinului intotdeauna mai frumoasa?

Vom vedea in continuare care sunt cele mai importante diferente intre cele doua procesoare, daca aceste diferente au vreun impact real in experienta utilizatorilor, dar, mai ales, care sunt motivele adevarate pentru care Samsung Electronics foloseste tehnologie diferita in functie de zonele geografice de pe glob, iar noi avem aproape in fiecare an dezbateri aprinse pe tema Snapdragon versus Exynos.

Snapdragon 8 Gen 3 versus Exynos 2400 – care este mai bun?

Daca ar fi sa interpretezi datele ad-litteram, aceasta intrebare ar fi o enigma imposibil de rezolvat. Iata, mai jos, specificatiile tehnice pentru cele doua procesoare, asa cum au fost comunicate de producatori:

asemanari si deosebiri intre snapdragon 8 gen 3 si exynos 2400

Vedem multe asemanari si cateva deosebiri demne de notat: Exynos 2400 aduce primul procesor Deca-Core, dar Octa-Core-ul Snapdragon 8 Gen 3 compenseaza prin performanta mai mare pe fiecare nucleu; pe partea grafica avem unitati de procesare diferite – Adreno, marca de casa Qualcomm, versus Xclipse 940 produs de AMD, ambele cu super performante, comparabile pana la detalii fine; caracteristicile AI sunt din nou diferite, dar comparabile si gata sa sustina in totalitate nevoile telefoanelor Galaxy S24 si S24+; pe partea de suport pentru camera, Exynos 2400 ridica stacheta pana la 320 MP, dar inca nu avem o astfel de camera pe telefoane. Si inca ceva: niciuna dintre cele doua variante nu se supraincalzesc.

Intrebarea corecta pe care ai putea sa o pui nu este, de fapt, “Care procesor dintre cele doua este mai bun?”, ci “Conteaza cu adevarat daca Samsung S24 are procesor Snapdragon 8 Gen 3 sau Exynos 2400?” Raspunsul este ca nu conteaza absolut deloc, fiindca ambele variante ofera utilizatorilor aceleasi caracteristici si aceeasi experienta premium. Rezultatele tuturor testelor care s-au facut (Geekbench, AnTuTu, 3DMark etc) au fost atat de apropiate, incat se incadreaza in marja de eroare din punctul de vedere al functionarii reale, zilnice.

Snapdragon, Exynos si proba timpului

Faptul ca Snapdragon si Exynos au fost mereu cot la cot, din punct de vedere al performantelor, o demonstreaza si scorurile obtinute in fiecare an. Pentru exemplificare, am luat ca referinta scorurile Geekbench, intre 2016 si 2022, respectiv de la seriile Galaxy S7 / S7 Edge pana la Galaxy S22 / S22+ / S22 Ultra, perioada in care Samsung a inceput sa foloseasca diferentiat, in mod curent, Snapdragon pentru America de Nord si unele tari din Asia, si Exynos pentru piata internationala.

istoria performantelor procesoarelor snapdragon si exynos

Cel mai bun an pentru Exynos a fost 2015, neinclus in tabelul comparativ, deoarece toate variantele de modele flagship din acel an, incepand de la Galaxy S6 si S6 Edge, pana la Galaxy Note5, au folosit procesorul Exynos 7420 Octa (14 nm) peste tot in lume. Galaxy Note5, echipat cu Exynos 7420, a fost declarat castigatorul detasat in cursa de cel mai bun telefon Android al anului 2015. El a fost comparat cu:  Sony Xperia Z5 Premium, the LG V10, the Nexus 6P, the Moto X Force, the BlackBerry Priv.

In 2016 Exynos a fost din nou destul de mult peste Snapdragon: Exynos 8890 (Single Core: 380; Multi Core: 1233) / Snapdragon 820 (Single Core: 272; Multi Core: 722)

In 2021 s-au inregistrat cele mai mari plusuri pentru Snapdragon 888 (Single Core: 1072; Multi Core: 3111) fata de Exynos 2100(Single Core: 941; Multi Core: 2925).

Din nou, 2023 nu a fost inclus in comparatie, fiindca toate variantele de Galaxy 23, S23+ si S23 Ultra, dar si Galaxy Fold5 si Flip5 au folosit procesoare Snapdragon 8 Gen 2, create in exclusivitate pentru Samsung. Acest lucru a fost posibil datorita parteneriatul strans care exista intre Qualcomm si Samsung.

Samsung si Qualcomm – o relatie complicata?

Stim deja ca Samsung este o companie care iubeste integrarea pe verticala a operatiunilor sale, asa ca nu este de mirare ca si-a dezvoltat propriul procesor, Exynos, pe care sa il foloseasca la producerea dispozitivelor sale electronice, in special telefoane mobile, tablete si laptopuri. In acest fel, compania are un control mai mare asupra calitatii, dar si a costurilor si a lanturilor de aprovizionare. De altfel, nu doar Samsung, ci toti marii producatori globali de telefoane mobile si-au creat propriile procesoare: Apple a dezvoltat seria A pentru iPhone si iPad si seria M pentru Macbooks, Huawei are Kirin – folosit de Huawei si Honor, Google a dezvoltat Tensor Processing Unit – pentru seria Pixel 6, iar Xiaomi are Surge.

Qualcomm (cu sediul central in California, USA), pe de alta parte, la fel ca si MediaTek (Taiwan), este o companie care are ca business principal crearea si vanzarea de produse si servicii pentru telecomuncatii: transmitatoare de radiofrecventa, modemuri celulare, procesoare, circuite integrate, dispozitive wireless sau tehnologii semiconductoare. Toate acestea se folosesc pe scara larga pentru a produce telefoane mobile, laptopuri, tablete, camere video, servere, routere, echipamente pentru infrastructura de retele, etc. Qualcomm este recunoscuta in mod particular pentru producerea seriei de procesoare premium Snapdragon, folosite cu succes de multi producatori de telefoane mobile.

Ce are Qualcomm si nu are Samsung?

Qualcomm are un rol crucial in sistemul global de tehnologie mobila si wireless, o data pentru ca furnizeaza componente si tehnologie de baza pentru acest domeniu, dar mai ales pentru ca inoveaza permanent si detine zeci de brevete de inventie esentiale pentru tehnologia de comunicatie digitala wireless CDMA in Statele Unite ale Americii.

Tehnologia CDMA (Code Division Multiple Access) a fost folosita pe scara larga in America de Nord, stand la baza dezvoltarii retelelor 2G si 3G de telefonie mobila. Ca particularitati, ea permite mai multor utilizatori sa imparta o banda de frecventa, fara interferente excesive, si nu foloseste cartele SIM, abonatii unui operator de telefonie mobila fiind conectati la retea prin intermediul numarului de telefon. Ca o paralela, echivalentul CDMA in Europa, dar si in multe alte zone de pe glob, este tehnologia GSM (Global System for Mobile Communication), mai noua, care foloseste o metodologie de conectare la retea diferita.

Revenind la importanta CDMA pe continentul american, retelele 2G si 3G inca sunt folosite ca back-up pentru zonele in care acoperirea 4G sau 5G sunt slabe, iar pana de curand, multe telefoane foloseau reteaua 4G pentru date mobile, bazandu-se pe GSM sau CDMA pentru voce si mesaje text.

Cu alte cuvinte, explicatia de mai sus ne ajuta sa intelegem ca orice telefon mobil, care incearca sa se conecteze la un sistem CDMA in Statele Unite ale Americii, are nevoie de o licenta de utilizare, deoarece Qualcomm detine toate brevetele tehnologice esentiale pentru construirea unui modem CDMA. Peste 60 de producatori importanti de echipamente de telecomunicatii au incheiat acorduri pentru folosirea licentelor din portofoliul de brevete Qualcomm.

samsung foloseste procesoare snapdragon pe piata americana si procesoare exynos pe piata internationala

Acordurile comerciale dintre Samsung si Qualcomm

Datorita faptului ca procesoarele Exynos nu aveau dreptul sa contina un modem CDMA, in anul 1993 a fost incheiat primul acord intre cele doua companii. Acesta prevedea ca Samsung sa isi poata crea propriile modemuri, folosind brevete CDMA, dar pe care sa le foloseasca numai pentru telefoanele Samsung. In cazul in care Samsung dorea sa livreze in Statele Unite telefoane cu astfel de procesoare Exynos, trebuia sa plateasca o redeventa destul de mare.

In 2009, in contextul intensificarii competitiei pe piata procesoarelor si a scaderii profiturilor pentru Qualcomm, Samsung a renegociat acordul comercial, pentru o noua perioada de 15 ani. Urma sa plateasca 1,3 bilioane de dolari catre Qualcomm, dar niciuna dintre companii nu a dezvaluit care urmau sa fie si ratele redeventelor. Acordul din 2009 se referea la standardele tehnologiei wireless din acel moment, dar si la noile generatii de tehnologii. O analiza a costurilor a inclinat balanta spre optiunea de a folosi procesoare Snapdragon pentru piata americana, care aveau deja licenta inclusa.

In 2016 apare un moment tensionat: autoritatea de reglementare a concurentei economice din Coreea de Sud, Korea Fair Trade Commission, a amendat Qualcomm cu aproximativ 850 de milioane de dolari, acuzand-o de politici de monopol, de impunerea unor conditii nedrepte la acordarea licentelor si de limitarea competitiei pe piata cip-urilor mobile. Qualcomm a mai primit amenzi pe aceasta tema si in China, Taiwan si Uniunea Europeana.

In 2018 Qualcomm anunta extinderea acordului global cu Samsung, conform caruia cele doua companii vor face schimb de brevete de inventie referitoare la dispozitivele mobile si la echipamentele de infrastructura. Cele doua companii isi intareau parteneriatul, in care Qualcomm ramanea “furnizor cheie” pentru Samsung. Acelasi acord mentiona si retragerea interventiilor Samsung la Curtea Suprema din Seul, in cadrul apelului Qualcomm impotriva deciziei Korea Fair Trade Commission.

In 2022 a fost semnat ultimul acord comercial, cu valabilitate pana in 2030. Schimbul de brevete a fost extins pentru retelele 3G, 4G, 5G si urmatoarea tehnologie mobila 6G. Platformele Snapdragon vor fi folosite pentru viitoarele produse premium Samsung Galaxy – telefoane, tablete, computere, XR (Extended Reality) si altele.

intre samsung electronics si qualcomm inc exista un parteneriat strategic

Samsung Galaxy S24 este dovada succesului a doi lideri de tehnologie

“Ne-am angajat sa colaboram cu Qualcomm pentru a inova industria mobila si pentru a crea experiente imbunatatite pentru utilizatorii de viitoare dispozitive Samsung Galaxy”, declara Dr. TM Roh, Presedintele Samsung Electronics, in 2022.

Ceea ce la inceput a fost un simplu contract comercial, in care doua companii premium isi urmareau interesele financiare, s-a transformat intr-un parteneriat strategic, unde primeaza inovatia si dorinta de a fi impreuna lideri de tehnologie mobila. Vei vedea, in viitor, ca nu mai trebuie sa-ti pui problema daca Snapdragon este mai bun ca Exynos, sau invers. Galaxy S24 si Galaxy S24+ se comporta similar, indiferent de procesorul din interior, si probabil va fi la fel si cu generatiile viitoare de telefoane si tablete. Pentru ca scopul este mai mare de atat. Atat Exynos, cat si Snapdragon sunt garantia unui produs Samsung premium, de cea mai buna calitate.