cum sa ai o companie digitala sustenabila

Daca ti-ai propus sa conduci o companie digitala sustenabila atunci poti incepe chiar acum, in luna octombrie, pentru ca e luna in care sarbatorim sustenabilitatea la nivel national, incepand din acest an. Ziua de 27 octombrie este declarata oficial Ziua Sustenabilitatii in Romania.

Dincolo de sarbatoare ne confruntam cu o realitate trista: omenirea si-a consumat resursele naturale generate de planeta pe 1 august, iar Romania, inca de pe 11 iunie 2023.

Vorbim foarte mult despre sustenabilitate, companii sustenabile, despre politici de mediu sociale sau de guvernanta corporativa, dar practicam foarte putin si consumam resurse in contul generatiilor viitoare.

Cum putem schimba abordarea, astfel incat sa dezvoltam o companie digitala sustenabila si cum ii deteminam pe colegi sa duca mai departe, in viata personala, practicile sustenabilitatii? Mai jos, am pregatit cateva idei, care speram sa fie de ajutor.

Incepe cu un audit de sustenabilitate

Daca la nivel de antreprenor sau comitet executiv al companiei ati luat decizia de a considera sustenabilitatea o valoare de urmat, atunci primul pas este sa faceti o analiza a afacerii, a fiecarei activitati pe care o presupune afacerea si apoi provocarile si impactul negativ asupra oamenilor, planetei, al societatii in general, pe care il pot avea afacerea si industria in care activati. Ce ar inseamna sa transformati compania intr-una sustenabila? Care ar fi costurile si care ar fi impactul? Ce resurse umane si materiale sunt necesare? Cat timp?

Nu trebuie sa faci asta de unul singur, toate marile companii de consultanta din Romania realizeaza asfel de audituri de sustenabilitate. ESG – Environmental Social Governance este termenul care inlocuieste mai nou CSR (Corporate Social Responsibility), specificand mai clar despre ce e vorba cand vorbim despre sustenabilitate, iar un astfel de audit iti va da mai multa credibilitate in fata partenerilor de afaceri.

implementeaza sustenabilitatea in compania ta digitala

Dar, daca marimea companiei nu justifica bugetul, atunci poti sa gasesti impreuna cu echipa modalitati simple prin care puteti fi mai sustenabili in viata de zi cu zi si la serviciu.

Un sondaj scris sau o discutie deschisa in care sa intelegeti toti de unde plecati te vor face sa intelegi care este abordarea potrivita. Vei intelege cati dintre ei sunt preocupati in viata personala de sustenabilitate si ce fac pentru asta. Rezultatele unui sondaj recent realizat de o companie de cercetare din Romania arata ca 67% dintre romani considera ca sustenabilitatea are un impact benefic asupra calitatii vietii.

Discuta cu colegii despre sustenabilitate

Iata cateva dintre temele de sustenabilitate pe care iti recomandam sa le discuti cat poti de deschis cu colegii:

  • Colectarea selectiva, inclusiv a deseurilor electrice si electronice
  • Reciclarea si re-introducerea in circuitul economic a unor produse folosite, dar in stare buna (upcycling)
  • Achizitionarea unor produse prietenoase cu mediul (cu ambalaje reciclabile, sau reciclate, produse locale, eco sau bio, care consuma mai putine resurse)
  • Economisirea resurselor folosite (apa, curent electric, combustibil, hartie)
  • Stil de viata sanatos – nutritie, miscare / sport, relaxare si preventie
  • Comunitate (grija pentru cei nevoiasi, actiuni pentru mediu in care se implica fiecare din proprie initiativa in viata personala)
  • Atitudinea fata de incluziune, diversitate si accesibilitate
  • Educarea propriilor copii in spiritul sustenabilitatii

Astfel, vei intelege care este nivelul echipei si disponibilitatea pentru a implementa in companie politici si actiuni de sustenabilitate.

discuta cu colegii de birou despre sustenabilitatea companiei

10 idei de sustenabilitate pentru o companie digitala

Am putea crede ca o companie digitala, din industria tech, este deja o companie mult mai sustenabila decat una din industriille clasice. Ca nu polueaza, spre exemplu, in intelegerea clasica a termenului poluare. Si totusi, companiile digitale pot polua masiv, chiar daca poluarea nu este vizibila.

Poluarea intervine prin deseurile electronice pe care le genereaza o companie digitala, prin consumul excesiv de energie electrica al serverelor, prin exploatarea excesiva a metalelor rare necesare producerii dispozitivelor electronice, prin utilizarea excesiva a ambalajelor de plastic, prin constructia retelelor de comunicatii care pot dezechilibra ecosisteme naturale si chiar prin dezinformarea generata de noile medii de comunicare.

transforma-ti compania intr-una sustenabila

Punerea in practica a principiilor sustenabilitatii intr-o companie digitala nu tine doar de responsabilitatea pentru mediu, ci poate fi chiar un avantaj competitiv. Mai jos am selectat cateva idei de sustenabilitate pentru o companie care activeaza in industria digitala / tech, multe dintre ele putand fi aplicate si de companiile din insustriile traditionale.

1. Hosting ecologic

Alegeti furnizori de hosting si centre de date care functioneaza cu energie regenerabila si au o structura eficienta din punct de vedere energetic, pentru a reduce amprenta de carbon a afacerii.

2. Sistem hardware eficient energetic

Computere eficiente energetic, servere si alte componente hardware, pentru a reduce consumul de energie electrica.

3. Munca la distanta

Domeniul digital exceleaza aici de mai multi ani, angajatii sunt mai dispusi sa lucreze remote sau hybrid si astfel se reduc costurile cu birourile si se minimizeaza nevoia de transport, ceea ce reduce emisiile de dioxid de carbon.

4. Programe, produse optimizate digital, cu un design sustenabil

Dezvolta impreuna cu echipa, programe, produse si servicii care functioneaza mai eficient, sunt intuitive si user-friendly si astfel consuma mai putina energie electrica.

5. Business fara hartii

Foloseste la maxim instrumentele digitale in companie pentru a minimiza necesitatea de a tipari documente.

6. Lant de aprovizionare sustenabil

Asigura-te ca furnizorii respecta standardele de sustenabilitate si etice. Achizitioneaza produse originale, dispozitive digitale si solutii care pot fi integrate.

7. Reciclarea si managementul deseurilor electronice

Implementeaza un program in companie pentru eliminarea si reciclarea responsabila a deseurilor electronice.

8. Minimizeaza redundanta si stocheaza eficient datele

Optimizarea proceselor de stocare si gestionare a datelor asigura utilizarea eficienta a resurselor de stocare si minimizeaza redundanta datelor.

9. Cultura organizationala bazata pe sustenabilitate

Incurajeaza, la nivelul companiei, practici sustenabile, precum: reducerea consumului de energie electrica in birou; folosirea veselei si a tacamurilor reutilizabile; transport eco; colectarea selectiva in birouri; implicarea in actiuni de mediu; sustinerea comunitatii locale si a educatiei pentru sustenabilitate; lupta impotriva dezinformarii online; participarea la cursuri de sustenabilitate; integrarea colegilor cu deficiente senzoriale sau de alta nationalitate/ etnie; practicarea egalitatii de gen, nediscriminarea; c rearea unor posturi speciale in companie dedicate domeniului sustenabilitatii.

10. Securitatea datelor si confidentialitatea

Achizitionarea unor platforme de securitate precum Samsung Knox, care protejeaza datelele companiei, ale angajatilor, partenerilor si clientilor prin mai multe mecanisme si niveluri de securitate.

Nu in ultimul rand, propune-ti sa certifici nivelul de sustenabilitate al companiei si sa dezvolti parteneriate prin care sa demonstrezi angajamentul pentru sustenabilitate.

Sustenabilitatea este profitabila

Pentru a integra sustenabilitatea intre valorile companiei este necesar sa pleci de la provocarile interne legate de echipa si afacere, apoi externe, ale industriei si sa vezi cum le poti depasi.

Este important sa stii care este dorinta si capacitatea echipei de a sustine transformarea sustenabila a companiei, dar si educarea oamenilor in spiritul dezvoltarii durabile si practicarea ei in viata de zi cu zi, ca stil de viata, nu ca obligatie. Apoi, este benefica o abordare holistica a sustenabilitatii, care sa includa atat produsele si serviciile pe care le oferiti, cat si oamenii, procesele interne si lantul de aprovizionare.

Adoptarea sustenabilitatii va îmbunătăți reputația companiei, va atrage clienți și angajați preocupati sa duca o viata sustenabila, va aduce profit si va contribui la un viitor mai bun pentru oameni si planeta.