In anul 2020, 80% dintre companiile la nivel mondial au incercat sa adopte inteligenta artificiala in afaceri, fata de 55% in 2019. Gestionarea riscurilor si maximizarea eficientei in timpul crizei pandemice au fost si raman provocari pentru oamenii de afaceri, iar inteligenta artificiala isi poate dovedi acum mai mult ca niciodata utilitatea si avantajele.
Fara indoiala ca pandemia a avut un rol major in accelerarea cautarii de solutii la probleme nemaintalnite, ivite ca urmare a distantarii sociale, a imbolnavirilor in masa si a lockdown-urilor repetate, care au intrerupt fluxurile traditionale de distributie a marfurilor si serviciilor.
Super-puterea inteligentei artificiale in afaceri
Provocarea „schimba si evolueaza sau dispari” pare sa fi fost si motto-ul ultimilor ani in business.
Pandemia a accelerat evolutia si revolutia digitala, iar afaceri cu modele traditionale de operare au ajuns la limita de disparitie. Pusi in fata imposibilitatii de a opera in modul traditional, oamenii de afaceri au avut de ales intre a investi in digitalizare, in folosirea inteligentei artificiale sau a inchide afacerile.
Astfel, de la comenzile online si dezvoltarea functionarii curieratului, la scoala online, evenimentele hibride sau aplicatiile de lucru la distanta in echipa, pana la gestionarea in timp real a relatiilor cu clientii, marketing si platforme sigure pentru gestionarea de la distanta a afacerii, digitalizarea si inteligenta artificiala au patruns tot mai mult in viata noastra si in afacerile pe care le gestionam.
De aceea, Parlamentul European a definit inteligenta artificiala ca fiind “tehnologia determinanta a viitorului”.
Beneficiile AI pentru afaceri
Studiile arata ca dincolo de dorinta de a implementa inteligenta artificiala in afaceri, principala bariera este lipsa unor obiective clare si a unei strategii.
Care e problema cu care te confrunti si obiectivul pe care il urmaresti prin implementarea inteligentei artificiale? Cum il poti atinge folosind-o?
O alta bariera in adoptia inteligentei artificiale in afaceri este lipsa de expertiza. Studiile arata ca multi angajati sunt interesati sa se califice, sa obtina noi abilitati pentru a reusi sa implementeze inteligenta artificiala in activitatea lor.
Iata cateva recomandari legate de cum poate afacerea ta sa beneficieze de pe urma implementarii inteligentei artificiale:
- Automatizarea unor procese complexe si de rutina elibereaza timp de lucru pentru activitati creative sau de strategie pentru echipa ta
- Prognoza mai buna legata de venituri si cheltuieli
- Imbunatatirea calitatii produselor prin detectarea automata a defectiunilor
- Loializarea clientilor prin experiente personalizate
- Mentenanta predictiva
- Mai multe contracte, prin tool-uri automate de vanzari
- Imbunatatirea relatiilor cu clientii cu ajutorul botilor de comunicare
- Asigurarea disponibilitatii produselor prin optimizarea lantului de achizitii
- Prevenirea fraudelor
Ce ai de facut pentru a implementa AI in afacerea ta?
Nu stii de unde sa incepi pentru a implementa inteligenta artificiala astfel incat sa cresti veniturile, sa reduci costurile si riscurile, sa conduci un business mai eficient sau sa transformi afacerea prin inovatie? Iti este teama ca adoptarea AI va fi boicotata de angajati, care se tem, la randul lor, sa nu le dispara locurile de munca?
Iata cativa pasi pe care ii poti urma in implementarea AI in afacere:
- Verifica nivelul de acceptare si de intelegere al AI in companie – un chestionar online simplu si gratuit e suficient, iar daca ai fonduri, ar fi bine sa lucrezi cu o echipa profesionista dintr-o companie specializata in sondaje. Astfel, vei afla tensiunile echipei si vei putea actiona tintit pentru a pregati terenul pentru acceptare.
- In intalnirile cu echipa, afla barierele pe care le au oamenii pentru a deveni mai eficienti, mai creativi, mai dedicati clientilor. Vei afla astfel care sunt problemele pe care le vei putea rezolva prin introducerea inteligentei artificiale. Transforma problemele in obiective.
- Stabileste o lista de prioritati tot impreuna cu echipa. Astfel, vei avea parte de suport in implementare. Nicio tehnologie, oricat de folositoare si inovatoare ar fi, nu va avea succes daca nu ai sustinerea echipei.
- Implica echipa de IT sau un consultant extern pentru a te ajuta in gasirea celor mai potrivite solutii. Daca echipa IT are nevoie de training, marile companii de tehnologie ofera astfel de traininguri.
- Apeleaza la o companie de incredere si la specialisti in solutii AI care sa iti ofere tehnologia potrivita, dar si suport dupa implementare.
Si nu uita ca actorii cel mai importanti in implementarea inteligentei artificiale in companie sunt angajatii, echipa. E sunt cei care trebuie sa fie convinsi ca tehnologia nu ii inlocuieste, ci ii ajuta sa scape de sarcini repetitive, stresante, astfel incat ei sa poata fi mai eficienti. Doar atunci cand vei ajunge la un nivel de intelegere si acceptare al AI in companie, vei putea incepe sa cauti solutii. Implementarea unei culturi organizationale in care inovatia si tehnologia sa fie imbratisate este cheia care deschide usa inteligentei artificiale.
Unde poti invata despre AI?
Liderii globali in tehnologie, Microsoft si Samsung au propriile scoli de inteligenta artificiala. Prin intermediul unor articole, prelegeri si cursuri online pe diferite teme, te poti familiariza, impreuna cu echipa, in legatura cu diferite concepte legate de AI. Spre exemplu, cum sa creezi o strategie AI eficienta, cum sa facilitazi o cultura organizationala pregatita pentru acceptarea inteligentei artificiale sau cum sa inovezi responsabil.
Implementeaza AI cu responsabilitate
Responsabilitatea este strans legata de inteligenta artificiala. Peste 80% din oamenii de afaceri sunt preocupati de riscurile etice atunci cand vorbesc despre dezvoltarea inteligentei artificiale.
Conceptul de AI responsabil pune oamenii pe primul loc si se asigura ca sistemele conduse de inteligenta artificiala sunt de incredere. Spre exemplu, Samsung unul dintre liderii mondiali in tehnologie, a dezvoltat o filosofie centrata pe oameni si nevoile lor, astfel incat dezvoltarea IoT si inteligenta artificiala sa ajute, sa creeze valoare si experiente noi pentru cei care o folosesc. De asemenea, AI integrata in toate dispozitivele mobile din gamele de varf - Galaxy Z, Galaxy S, Galaxy Tab – ajuta utilizatorii sa optimizeze fotografiile, luminozitatea ecranului, consumul de energie si productivitatea in aplicatii. Toate noile modele au fost prezentate de curand la Mobile World Congress Barcelona (MWC 2022).
La Consumer Electronic Show Las Vegas (CES 2022), cel mai mare eveniment mondial de tehnologie, Samsung a prezentat AI Avatar, Samsung Bot si Samsung Bot Handy, trei exemple de inteligenta artificiala care te pot insoti in viata de zi cu zi. Avatarul si robotii pot prelua sarcini precum gatitul sau comenzile online, te pot asista in urmarirea sarcinilor zilnice sau iti pot da mobilitate in timpul unei intalniri video.
Sa ne gandim ca in viitorul nu prea indepartat, inteligenta artificiala va deveni mult mai prezenta in viata noastra si va interactiona atat cu obiecte smart, cat si cu noi, mult mai mult decat in prezent.
Atat in viata de zi cu zi, cat si in afaceri, vom putea fi mult mai eficienti in indeplinirea sarcinilor de rutina si mai liberi sa ne concentram pe lucrurile cu adevarat importante. In acelasi timp, nu trebuie sa pierdem din vedere modul in care noile tehnologii opereaza, astfel incat sa ne conectam cu inteligenta artificiala in mod responsabil.